poniedziałek, 6 lutego 2017

Fasolowe muffinki brownie

Muffinki z fasoli

Znacie hitowe ciasto z czerwonej fasoli? U mnie coś podobnego, ale w wersji mini, czyli pyszne, mocno czekoladowe muffinki fasolowe a’la brownie. Muffinki są bezglutenowe, nie ma w nich ani grama mąki, słodzone są ksylitolem oraz wzbogacone o kawałki gorzkiej czekolady. Fasola jest w nich w ogóle niewyczuwalna. Naprawdę najlepsze zdrowe muffinki jakie jadłam.
Muffinki są wilgotne, mięciutkie i bardzo sycące. Sprawdzą się nawet na śniadanie. Wielbiciele mocno czekoladowych, zdrowych wypieków z pewnością będą zachwyceni. Polecam :)

Składniki (8 muffinek):

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki ksylitolu*
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka zaparzonej kawy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Piekarnik n
agrzać do 180ºC. Fasolę bardzo dokładnie przepłukać. Przełożyć do misy blendera i zmiksować ją z jajkami. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować aż do uzyskania gładkiej masy. Wrzucić czekoladę i wymieszać. Napełnić foremki na muffinki do połowy wysokości. Wierzch można posypać kawałkami czekolady. Piec 25 minut.

*ksylitolu można dodać więcej jeżeli lubi się bardzo słodkie wypieki


Muffinki z fasoli

Muffinki z fasoli

21 komentarzy:

  1. Muffinek z fasolą jeszcze nie jadłam, ale wyglądają wspaniale. Chętnie wypróbuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto znam ale tylko ze słyszenia i widzenia (zdjęcia w internecie) bo nigdy nie miałam okazji spróbować i sama też nie pieklam... chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam ze słyszenia i wiem, że ciasto ma dobre opinie. Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już nie wiem od jak dawna planuję zrobić fasolową wersję brownie, może się w końcu za to zabiorę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ksylitol można zastąpić np. miodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Może być również syrop klonowy lub z agawy :)

      Usuń
  6. Ile sztuk wychodzi z tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi wyszło 8 sztuk. Nalewałam ciasto do połowy wysokości silikonowych foremek na muffinki :)

      Usuń
  7. Fasola się nada do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mufinki z fasolą ciekawe muszę wyprubować

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne babeczki. Jadłam kiedyś ciasto fasolowe i bardzo mi smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają bardzo kusząco;0

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy moge uzyc foremek innych biz silikonowe, jesli tak czy muszę dodatkowo smarować je olejem?:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że w papierowych jak najbardziej się udadzą bez smarowania olejem (po wystygnięciu powinny łatwo się odklejać). Jeśli jednak używa się blaszanej formy na muffinki to lepiej ją lekko posmarować :)

      Usuń
  12. Upiekłam dzis i są pyszne. Jutro kolejna porcja bo całej rodzinie smakują��

    OdpowiedzUsuń
  13. Fasolę miksujemy czy blendujemy? Bo wygląda na mikser ale czy to się uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blendujemy :) Powinnam dopisać, że chodzi o miksowanie ale w blenderze ;D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...