Znacie hitowe ciasto z czerwonej fasoli? U mnie coś podobnego, ale w wersji mini, czyli pyszne, mocno czekoladowe muffinki fasolowe a’la brownie. Muffinki są bezglutenowe, nie ma w nich ani grama mąki, słodzone są ksylitolem oraz wzbogacone o kawałki gorzkiej czekolady. Fasola jest w nich w ogóle niewyczuwalna. Naprawdę najlepsze zdrowe muffinki jakie jadłam.
Muffinki są wilgotne, mięciutkie i bardzo sycące. Sprawdzą się nawet na śniadanie. Wielbiciele mocno czekoladowych, zdrowych wypieków z pewnością będą zachwyceni. Polecam :)
Składniki (8 muffinek):
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 4 łyżki ksylitolu*
- 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka zaparzonej kawy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Fasolę bardzo dokładnie przepłukać. Przełożyć do misy blendera i zmiksować ją z jajkami. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować aż do uzyskania gładkiej masy. Wrzucić czekoladę i wymieszać. Napełnić foremki na muffinki do połowy wysokości. Wierzch można posypać kawałkami czekolady. Piec 25 minut.
*ksylitolu można dodać więcej jeżeli lubi się bardzo słodkie wypieki
Muffinek z fasolą jeszcze nie jadłam, ale wyglądają wspaniale. Chętnie wypróbuje :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
UsuńCiasto znam ale tylko ze słyszenia i widzenia (zdjęcia w internecie) bo nigdy nie miałam okazji spróbować i sama też nie pieklam... chyba czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńZnam ze słyszenia i wiem, że ciasto ma dobre opinie. Muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJuż nie wiem od jak dawna planuję zrobić fasolową wersję brownie, może się w końcu za to zabiorę ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńCzy ksylitol można zastąpić np. miodem?
OdpowiedzUsuńTak. Może być również syrop klonowy lub z agawy :)
UsuńIle sztuk wychodzi z tych proporcji?
OdpowiedzUsuńMi wyszło 8 sztuk. Nalewałam ciasto do połowy wysokości silikonowych foremek na muffinki :)
UsuńFasola się nada do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńMufinki z fasolą ciekawe muszę wyprubować
OdpowiedzUsuńŚwietne babeczki. Jadłam kiedyś ciasto fasolowe i bardzo mi smakowało :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo kusząco;0
OdpowiedzUsuńCzy moge uzyc foremek innych biz silikonowe, jesli tak czy muszę dodatkowo smarować je olejem?:(
OdpowiedzUsuńMyślę, że w papierowych jak najbardziej się udadzą bez smarowania olejem (po wystygnięciu powinny łatwo się odklejać). Jeśli jednak używa się blaszanej formy na muffinki to lepiej ją lekko posmarować :)
UsuńUpiekłam dzis i są pyszne. Jutro kolejna porcja bo całej rodzinie smakują��
OdpowiedzUsuńFasolę miksujemy czy blendujemy? Bo wygląda na mikser ale czy to się uda?
OdpowiedzUsuńBlendujemy :) Powinnam dopisać, że chodzi o miksowanie ale w blenderze ;D
Usuń