wtorek, 21 lutego 2017

Fit sajgonki z łososiem i warzywami

Sajgonki z łososiem i warzywami

Danie w azjatyckim klimacie, z pysznym pieczonym łososiem i warzywami z mieszanki chińskiej firmy Hortex. Ładnie się prezentujący, oryginalny posiłek, dość szybki do zrobienia, który na pewno posmakuje wielbicielom orientalnych smaków. 
Sajgonki są w lżejszej i zdrowszej wersji, bo pieczone w piekarniku. Do tego pyszny łosoś w marynacie na bazie sosu sojowego. Wykonanie jest dość proste (pomijając oczywiście zawijanie :D), a dzięki gotowej mieszance warzyw możemy zaoszczędzić czas.

Składniki (ok. 12 sztuk):

  • ok. 300 g fileta z łososia 
  • opakowanie mieszanki chińskiej Hortex
  • 12 arkuszy papieru ryżowego (u mnie mniejsze) 
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • sezam (u mnie czarny) 
  • sos chili (opcjonalnie) 
  • marynata do łososia: 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Składniki na marynatę wymieszać w miseczce.
Łososia umyć, osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego i polać przygotowaną marynatą. Następnie wsadzić na minimum 1 godzinę do lodówki. Łososia piec w 180ºC prz
ez 20 minut . Na dużej patelni rozpuścić 2 łyżki oleju kokosowego, wsypać warzywa i smażyć około 8-10 minut. Upieczonego łososia pokroić na niewielkie kawałki i razem z marynatą wlać do warzyw. Całość wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Papier ryżowy zmoczyć wodą, nakładać farsz i zawijać. Sajgonki umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować olejem kokosowym. Piec przez około 10 minut w nagrzanym do 190ºC piekarniku. Posypać sezamem i podawać z sosem chili.
Smacznego!

Sajgonki z łososiem i warzywami

Sajgonki z łososiem i warzywami

16 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam żadnych sajgonek. Z chęcią bym spróbowała, ale w wersji bez łososia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię sajgonki, ale bardzo dawno już nie jadłam. Teraz mi smaku narobiłaś. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja, już mi smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. również ostatnio robiłam sajgonki z piekarnika ale z mięsem :) jakoś niedługo pewnie też je wstawię na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  5. z chęcią bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cos nowego, a jednocześnie fajnego

    OdpowiedzUsuń
  7. Sajgonki bardzo lubię. Zawsze jednak robię je w tłuszczu. Ciekawi mnie smak takich z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takich domowych to z chęcią bym spróbowała. Tym bardziej z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na fit przekąskę!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł :) uwielbiam fit jedzenie :)

    Obserwuję i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne danie, a jak zgrabnie zawinięte, ja mam z tym zawsze problem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam papier ryżowy i na pewno zrobię. Narobilas mi ochoty 😆

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiamy sajgonki i chyba najbardziej te owocowe xD Ale takimi też nie pogardzimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O owocowych jeszcze nie jadłam! Będę musiała sobie takie zrobić :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...