piątek, 28 sierpnia 2020

Torcik czekoladowy z kremem i malinami

Ciasto czekoladowe z owocami

Dzisiaj zapraszam na pyszny, prosty torcik z kremem mascarpone i świeżymi malinami (i resztką borówek :D). Ciasto zrobione jest z mąki pszennej oraz pełnoziarnistej i oczywiście słodzone ksylitolem. Zamiast malin można użyć samych borówek, albo innych świeżych owoców.  Najlepiej zjeść go bardzo szybko, bo jednak świeże owoce zbyt długo się nie utrzymają.
 Taki torcik będzie w sam raz na pożegnanie wakacji :)

Składniki (tortownica o średnicy 18 cm) :

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki ksylitolu/erytrytolu
Dodatkowo:
  • ok. 300 g malin/borówek

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Ciasto: W naczyniu umieścić składniki mokre: jajko, mleko i olej. Dodać ksylitol i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Do osobnego naczynia przesiać mąki, kakao, sól oraz proszek do pieczenia oraz dokładnie wszystko wymieszać. Następnie przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać. Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem i piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Z góry ściąć niedużą kopułkę ciasta wyrównując wierzch ciasta. Następnie przekroić ciasto na 2 blaty.
Mascarpone przełożyć do miski, dodać ksylitol i ubijać mikserem na puszystą masę (około 5 minut).
Dolną część ciasta położyć na paterze. Wyłożyć krem i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch posmarować pozostałym kremem i ułożyć owoce. Ciasto wstawić do lodówki na klika godzin.

Tort z malinami

Prosty tort z owocami

Ciasto z malinami

Proste ciasto czekoladowe

11 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...