Sierpień zdecydowanie mija mi pod znakiem borówek :) Jem je praktycznie codziennie, a że jest ich naprawdę mnóstwo to można poszaleć z przepisami. Dziś znów puszyste, lekkie placuszki w sam raz na pożywne śniadanie lub deser. Tym razem w wersji z jogurtem naturalnym oraz serkiem waniliowym, na mące pełnoziarnistej, podane z syropem klonowym.
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 g serka waniliowego
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 - 3 łyżki ksylitolu
- 1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 garści borówek
- do podania: syrop klonowy/z agawy/miód, świeże borówki
Wykonanie:
W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać ksylitol, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć po kilka borówek .
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej.
ŁApać jagody poki jeszcze są :D
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanko lub deser, pyszne :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki :) mogę jeść na okrągło i nigdy mi się nie znudzą :)
OdpowiedzUsuńAle przypieczone :)
OdpowiedzUsuńPysznie :) placki zawsze kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ☺
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę smacznie! Na pewno je wypróbuję
OdpowiedzUsuńBtw. bardzo ładny i estetyczny blog, zostaję na dłużej ♥
zofia-adam.blogspot.com
Pyszności:) Robiłam podobne, ale mi nie wyszły :( wszystko przyklejało się do patelni i nie wyglądało zbyt smacznie. Na pewno zrobię je jeszcze raz, ale zgodnie z Twoim przepisem :)
OdpowiedzUsuń