Ciasta jogurtowe należą do jednych z moich ulubionych, są bardzo proste do zrobienia, nie trzeba do ich wykonania miksera, zawsze dobrze smakują, a do tego nie zawierają dużo kalorii. Dziś mój sprawdzony przepis na takie właśnie lekkie i puszyste ciasto, które można wykonać z dowolnymi owocami. U mnie padło na wszechobecne borówki :)
Składniki (forma 21 x 21 cm):
Wykonanie:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- ok. 300 g borówek lub innych ulubionych owoców
Wykonanie:
Borówki opłukać i osuszyć.
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka oraz olej i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać na jednolitą masę (nie mieszać za długo).
Ciasto wyłożyć do małej formy lub tortownicy, na wierzch położyć borówki. Piec przez około 40 minut, do suchego patyczka.
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka oraz olej i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać na jednolitą masę (nie mieszać za długo).
Ciasto wyłożyć do małej formy lub tortownicy, na wierzch położyć borówki. Piec przez około 40 minut, do suchego patyczka.
jakie pyszne :) ciasta jogurtowe z owocami są świetne, lekkie i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto jogurtowe z letnimi owocami <3
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na weekend! :)
OdpowiedzUsuń