Sezon borówkowy u mnie w pełni. Bardzo lubię piec ciasta z tymi owocami, bo zawsze wychodzą pyszne i do tego pięknie się prezentują na talerzu. Tym razem proponuje więc rewelacyjny kremowy sernik z borówkami i kruszonką. Całość idealnie się ze sobą komponuje i naprawdę smakuje przepysznie. Takie ciasto ze świeżymi owocami to po prostu obowiązkowy deser w lecie :)
Bardzo polecam.
Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki pszennej pełonoziarnistej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek ksylitolu
- 180 g zimnego masła
- 1 jajko
- 250 g chudego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 120 g serka waniliowego
- 1 jajko
- 3 łyżki budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki ksyitolu
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
- 300 g borówek
Wykonanie:
Borówki opłukać i osuszyć.
Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka.
Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C.
Masa serowa: Twaróg zblendować z serkiem waniliowym, przełożyć do miski, dodać dodać mascarpone, oraz ksylitol i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać jajko ciągle miksując. Na koniec dodać budyń oraz mieloną wanilię i wymieszać. Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć borówki oraz zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach). Piec w 170 stopniach przez około 35-40 minut (aż kruszonka się zarumieni).
Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Pyszka i ta kruszonka!!
OdpowiedzUsuńWOW! I think it's yummy!
OdpowiedzUsuńMożesz piec zawodowo ;)
OdpowiedzUsuńJak fit to częstuje się nie patrząc nawet na przepis, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńFit sernik z kruszonką?? Koniecznie muszę zrobic!
OdpowiedzUsuń