piątek, 21 sierpnia 2020

Placuszki jogurtowe z borówkami

Fit placuszki

Sierpień zdecydowanie mija mi pod znakiem borówek :) Jem je praktycznie codziennie, a że jest ich naprawdę mnóstwo to można poszaleć z przepisami. Dziś znów puszyste, lekkie placuszki w sam raz na pożywne śniadanie lub deser. Tym razem w wersji z jogurtem naturalnym oraz serkiem waniliowym, na mące pełnoziarnistej, podane z syropem klonowym. 

Składniki (ok. 15 sztuk):
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 g serka waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 - 3 łyżki ksylitolu
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 garści borówek
  • do podania: syrop klonowy/z agawy/miód, świeże borówki

Wykonanie:

W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać ksylitol, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy  Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć po kilka borówek .
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej.
Podawać np. polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.

Fit pancakes

Placuszki z jagodami

8 komentarzy:

  1. ŁApać jagody poki jeszcze są :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na śniadanko lub deser, pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie placuszki :) mogę jeść na okrągło i nigdy mi się nie znudzą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie :) placki zawsze kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają naprawdę smacznie! Na pewno je wypróbuję
    Btw. bardzo ładny i estetyczny blog, zostaję na dłużej ♥

    zofia-adam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności:) Robiłam podobne, ale mi nie wyszły :( wszystko przyklejało się do patelni i nie wyglądało zbyt smacznie. Na pewno zrobię je jeszcze raz, ale zgodnie z Twoim przepisem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...