piątek, 7 sierpnia 2020

Lekkie muffinki bananowe z borówkami

Wegańskie muffinki bananowe

Sezon borówkowy należy chyba do moich ulubionych. Bardzo lubię wszelkie wypieki i desery z tymi i owocami, więc dziś zapraszam na kolejny przepis. Tym razem przepyszne i lekkie muffinki, bardzo szybkie do zrobienia. Muffinki są wegańskie, zamiast jajek użyłam bananów, które przy okazji nadaą słodyczy. Takie muffinki są zawsze dobrym pomysłem na deser, ale także na śniadanie czy przekąskę.

Składniki (12-14 sztuk):
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 dojrzałe banany
  • 3-4 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 100 g oleju roślinnego
  • 1 szklanka borówek
Wykonanie:

Borówki opłukać i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Banany rozgnieść widelcem przełożyć do dużej miski, dodać olej, ksylitol oraz mleko i dobrze wymieszać. Następnie wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników (nie dłużej). Na koniec dodać borówi i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać do foremek na muffinki do ok. 2/3 wysokości. Piec 25 minut.

Fit muffinki

Muffinki z borówkami

Bananowe muffinki

Muffiny bananowe

2 komentarze:

  1. Super, bardzo lubię ciasto bananowe, więc muffinki też na pewno by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...