Świetna propozycja na przekąskę na imprezę lub lekki posiłek. Tortille robi się bardzo szybko, smakują znakomicie i można je jeść np. będąc na diecie. Placki zakupiłam w sklepie (wersja pełnoziarnista), ale można je też upiec samemu. Przekąskę zrobiłam w dwóch wersjach, jedną z łososiem wędzonym, a drugą z drobiową szynką. Dodatki można dać jakie tylko się chcę i lubi. Do jednej roladki dodałam mnóstwo szczypiorku, a inną wzbogaciłam także o rukolę. Na zdjęciu jest porcja zrobiona z 3 placków tortilla, ale oczywiście można zrobić taką ich ilość na jaką mamy ochotę ;)
Składniki:
- pełnoziarniste placki tortilla
- serek naturalny (np. Łaciaty, Bieluch, u mnie serek śmietankowy z jogurtem z Piątnicy Twój Smak)
- słoiczek chrzanu
- łosoś wędzony
- ulubiona szynka (u mnie drobiowa)
- świeża rukola
- szczypiorek
Wykonanie:
Placki tortilla posmarować serkiem i niewielką ilością chrzanu, ułożyć plasterki pokrojonego łososia lub szynkę i ulubione dodatki np. rukolę, szczypiorek. Dobrze zawinąć i pokroić na kilka niewielkich części. Kolejne placki robić w ten sam sposób.
Brakuje tylko wykałaczek aby wbić w taki kawałeczek tortilli - i jeszcze pomidorek koktajlowy aby było jeszcze bardziej kolorowo :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne propozycja :) Na imprezę idealne :)
OdpowiedzUsuńOj pyszne pyszne 😀
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSama też robię tortille na imprezy. To bardzo fajny pomysł, zwłaszcza, że wyglądają świetnie i są podzielne. Twoje bardzo pysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńTakie zawijasy z tortilli świetnie sprawdzają się także jako drugie śniadanie w lunchboxie. Przepysznie je nadziałaś :)
OdpowiedzUsuńDanie nie dla mnie, ale zjadłabym teraz tortillę z warzywami i hummusem ;)
OdpowiedzUsuńsuper przekąska:)
OdpowiedzUsuńWlasnie podsunelas mi pomysl na przekąskę na niedzielną imprezę;) zrobie wersje dla mieso i roslinozercow (czuli dla mnie;))
OdpowiedzUsuńZ łososiem uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZ łososiem wędzonym muszą być przepyszne :D
OdpowiedzUsuńrobię bardzo podobne :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie, muszę obmyślić jakiś przepis na bezglutenowe tortille :)
OdpowiedzUsuńTo na zimno czy sie podgrzewa?
OdpowiedzUsuńNa zimno :)
Usuń