niedziela, 30 lipca 2017

Fit ciasto z malinami, budyniową pianką i kruszonką

Fit ciasto z owocami

U mnie znów słodkości z pysznymi sezonowymi owocami. Dziś polecam popularne ciasto z budyniową pianką i malinami, ale w wersji nieco przerobionej i lekko "uzdrowionej". Spód zrobiony jest z mąki owsianej i pełnoziarnistej. Zamiast owsianej dobrze sprawdziłaby się również mąka orkiszowa. Do pianki dałam oleju kokosowego, ale w mniejszej ilości, a zamiast cukru użyłam ksylitolu. Do tego mnóstwo pysznych świeżych malin, a na wierzch kruszonka z chrupiącymi płatkami migdaów.
Idealne ciasto na słoneczny letni weekend. 

Składniki (forma 26 x 21 cm):
Spód:
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 120 g mąki orkiszowej 
  • 4 żółtka
  • 150 g masła (82% tłuszczu) 
  • 2 łyżki ksylitolu 
Bydniowa pianka:
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 5 białek
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (2 x 40g)
  • 1/2 szklanki ksylitolu
Dodatkowo:
  • ok. 500 g świeżych malin
  • płatki migdałów

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Mąkę przesiać na stolnicę, doda ksylitol, pokrojone masło, żółtka i wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto podzielić na dwie części - na spód zostawić około 3/4, a na kruszonkę odłożyć resztę, którą wsadzić na około godzinę do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować i położyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie podpiec przez około 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Maliny opłukać, osuszyć i oprószyć mąką. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać ksylitol i dalej ubijać. Następnie cały czas ubijając dodawać bydynie. Na koniec bardzo powoli wlać roztopiony i ostudzony olej kokosowy.
Na ostudzony spód wyłożyć piankę, wyrównać i ułożyć maliny (otworkami do góry), lekko wciskając je w piankę. Na wierzch zetrzeć kruszonkę i całość posypać płatkami migdałów.
Piec przez około 40 minut.

Zdrowe ciasto z malinami i budyniem

Zdrowe ciasto z malinami i kruszonką

28 komentarzy:

  1. Jem wszystko co ma kruszonkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusząca propozycja i kruszonka i maliny 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś piekłam takie ciasto ale w wersji kakaowej. Szczerze? Nie za bardzo nam smakowało - tak przez wielu zachwalane nam wydało się przeciętne. Twoja wersja z tą świetną kruszonka z płatkami migdałów prezentuje się świetnie.. czuje po kosciach, ze o tym cieście nikt by nie powiedział "przeciętne" - zdobyło by wyższą ocenę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie apetycznie. Proszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Maliny to jedne z moich ulubionych dodatków owocowych do ciast :) I jestem pewna, że świetnie połączą się z budyniową pianką i taką kruszonką ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie, maliny są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kruszonka i maliny, to fantastyczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wydaje się nie trudny przepis może w końcu wyjdzie mi jakiś zdrowy wypiek. Tym bardziej ze to tak smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  9. Tego typu ciasta uwielbiałam jako dziecko. Od samego patrzenia robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A u mnie prawie wcale alin nie ma. :c

    OdpowiedzUsuń
  11. Szczególnie z tą budyniową to musi być pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe ciacho! Właśnie niedawno kupiłam ksylitol. Dotychczas próbowałam piec ze stewią i erytrytolem z bardzo dobrym efektem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kuszące, pysznie wyglądające, a co najważniejsze fit ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe ciacho, uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z chęcią bym zjadła takie fit ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. rewelacyjne ciacho, choć dzisiaj bardziej kusi mnie Twój deser lodowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. U mnie pianka wyszła bardzo sucha i dość wysoka jej warstwa w formie, której użyłam. Do tego ciasta trzeba dodać duzo malin, żeby nadaly odpowiedniej wilgotności. Nastepnym razem powtykam ich więcej i głębiej, nie tylko na wierzch :) dla samej kombinacji smaków warto spróbować jeszcze raz

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale fajne ciacho ! Chętnie zrobię w weekend 😊

    OdpowiedzUsuń
  19. A jaka temperatura? Grzanie góra dół?

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy masło można zastąpić olejem kokosowym (twardym)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam nigdy robić ciasta kruchego z olejem kokosowym, ale wydaję mi się, że można spróbować :) Struktura ciasta i smak na pewno jednak będą inne.

      Usuń
  21. Świetny przepis, ale jeśli będę robić to tylko z domowym budyniem! Nie rozumiem, dlaczego w przepisach promowanych jako "fit" używa się budyniów z proszku, skoro ten domowy wykonuje się równie szybko, a jest o niebo lepszy i zdrowszy!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto Super,ale odwróciłabym kolejność- najpierw owoce, potem pianka💗

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...