piątek, 13 grudnia 2019

Fit sernikobrownie z malinami

Fit sernikobrownie

Po dłuższej przerwie zapraszam na pyszne ciacho :) Nazwałam to ciasto sernikobrownie, chociaż nie do końca jest do brownie, a raczej ciasto czekoladowe z serem i malinami. Robi się je bardzo szybko, a smakuje naprawdę rewelacyjnie. Połączenie ciasta czekoladowego i sernika to zawsze świetny i pyszny pomysł, a maliny dodają smaku i dodatkowo sprawiają, że ciasto wspaniale prezentuje się na talerzu. Można użyć również innych owoców, na pewno świetnie sprawdzą się też borówki, porzeczki lub truskawki. Ciasto nie jest bardzo kaloryczne i wykonane z tych bardziej zdrowszych składników: mąki pełnoziarnistej, oleju kokosowego, chudego twarogu oraz erytrytolu. Użyłam dość małej formy, więc jeśli chcecie je przygotować dla większej liczny osób to radzę podwoić ilość składników.
Takie ciasto będzie idealne na każdą okazję, ale i bez okazji bardzo polecam je przygotować. Zapewniam, że wszyscy będą zachwyceni :)

Składniki (forma 18 x 18 cm):

Ciasto czekoladowe:
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g ksylitolu/erytrytolu
  • 2 duże jajka
  • 200 ml mleka roślinnego 
  • 100 g roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego
Warstwa serowo - owocowa:
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 100 g serka waniliowego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki ksylitolu
  • szczypta mielonej wanilii
  • 300 g malin świeżych lub mrożonych

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Ciasto: W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i olej. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do mokrych składników przesiać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Wymieszać tylko do połączenia się składników.

Warstwa serowa: Wszystkie składniki umieścić w misce lub blenderze i zmiksować do połączenia się składników.
Ciasto czekoladowe przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ser i  wymieszać delikatnie z ciastem czekoladowym, aby uzyskać efekt marmurka. Na wierzch wyłożyć maliny.
Piec przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.


Ciasto czekoladowe z malinami

Fit ciasto

Dietetyczne ciasto czekoladowe

Brownie z malinami

19 komentarzy:

  1. Wróciłaś w pełnej klasie.. cieszę się że Ciebie widze :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :* Ten czas zdecydowanie za szybko płynie! :D

      Usuń
    2. Wszystko powoli się układa? :)

      Usuń
    3. Dużo pracy, jak to pod koniec roku bywa, ale w tym to już w ogóle wyjątkowo ;) No i również brak czasu i weny na gotowanie/pieczenie :)

      Usuń
    4. A chęci? :) Jak zapowiada się Nowy Rok? :)

      Usuń
    5. Chęci w sumie są, no ale zobaczę co z tego wyjdzie :D

      Usuń
    6. Mam nadziej,e, że coś wyjdzie ;D

      Usuń
  2. Pyszności, czekolada i maliny mniamm. Chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwa uczta, dwa w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię to ciasto już od pierwszego wejrzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam <3 jak świetnie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super ciacho :) sernik, maliny i czekolada <3 też ostatnio z moim kucharzeniem na bakier :(

      Usuń
    2. Ja też właśnie jestem mniej aktywna jeśli chodzi o kucharzenie i blogowanie (zresztą widać kiedy odpowiadam na komenatrz xD). CHociaż od Nowego Roku mam postanowienie, żeby jednak jakiś czas na to wygospodarować :D

      Usuń
  7. Jakie smakowite ciacho, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smacznie wygląda. Brownie bardzo lubię i chętnie zjadłabym to ciasto, ale niestety, ser u mnie odpada...

    OdpowiedzUsuń
  9. Akurat jestem na diecie, więc chętnie skorzystam z przepisu, który jest chociaż trochę bardziej "fit" od zwykłego.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...