Mąka koksowa należy to jedynych z fajniejszych i smaczniejszych z jaką miałam do czynienia, ale przy tym wymaga sporo cierpliwości i trochę praktyki. Początkowo nie byłam pewna, czy uda mi się z niej wyczarować jakieś przyzwoite i przede wszystkim jadalne śniadanie, ale jednak misja zakończyła się sukcesem :) Placuszki wyszły bardzo smaczne, miękkie, puszyste i mocno kokosowe, a dzięki dodatkowi banana nie są też suche w środku. Pomimo moich obaw nie rozpadły się również podczas przewracania ani nie spaliły ;) Trzeba je jednak bardzo pilnować, smażyć na małym ogniu, oraz bardzo delikatnie przewracać. Dużo zależy także od rodzaju mąki jaką mamy, w zależności od producenta mąki kokosowe mogą się znacznie różnić niektóre np. są bardzo suche.
Placki najlepiej smażyć od razu i nie odkładać masy na długo. Ciasto ma wyjść dość geste, ale w razie potrzeby można dodać więcej mleka. Polecam także smażyć na dobrej patelni i nie zapomnieć o posmarowaniu jej olejem kokosowym.
Bardzo polecam przetestować przepis np. na weekendowe śniadanie :)
- 1 średni banan
- 2 duże jajka
- 3-4 łyżki mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ksylitolu
- 4 płaskie łyżki mąki kokosowej
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Banana, jajka, mleko i ksylitol zmiksować w blenderze. Dodać proszek i mąkę kokosową i jeszcze raz przez chwilę miksować. Patelnię posmarować olejem kokosowym i dobrze rozgrzać. Nakładać ciasto* (około 2 łyżek) i smażyć na bardzo małym ogniu do zarumienienia (około 2-3 minuty). Przewrócić bardzo delikatnie i smażyć jeszcze przez chwilę. Placuszki można podawać z masłem orzechowym, dżemem, konfiturą lub czekoladowym kremem z awokado i udekorować owocami.
Smacznego!
*Ciasto wychodzi gęste, więc w razie potrzeby polecam dolać troszkę mleka.
Dla wielbicieli kokosa jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńPysznie, bardzo lubię w kuchni mąkę kokosową :-)
OdpowiedzUsuńAle fajne Ci wyszły te placuszki, na pewno kiedyś je zrobię :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :-) Zjadłabym taki placuszek :-)
OdpowiedzUsuńzjadłabym ich wiele:)
OdpowiedzUsuńPiękne i zdrowe. Pozdrawiam serdecznie 😆❤
OdpowiedzUsuńMąkę z kokosa lubię, ale daleka jestem od zachwytów - nie zawsze chce współpracować :D
OdpowiedzUsuńAle konsystencja bardzo mi się podoba i jestem pewna, że były bardzo smaczne ;)
O kolejny przepis do wypróbowania, chociaż przyznam że nigdy nie używałam mąki kokosowej i jestem jej ciekawa
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe☺
OdpowiedzUsuńMuszę zaopatrzyć się mąkę kokosową i takie wyczarować:)
OdpowiedzUsuńja ostatnio jak robiłam z niej placki to miałam problem z ich przewracaniem, za to biszkopt wyszedł świetny :)
OdpowiedzUsuńMam mąkę kokosową, więc spróbuję:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki, na pewno by mi smakowały.
OdpowiedzUsuńMąka kokosowa jest super i do placków i do omletów i do ciastek :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki ja ostatnio robiłam takie z jabłkiem i daktylami pycha
OdpowiedzUsuńMusze się wyposażyć kiedyś w taką mąkę. :D
OdpowiedzUsuńrobię je prawie codziennie, przepyszne są ! :)
OdpowiedzUsuńSuper ! :) Zgadzam się, bardzo uzależniające :D
Usuń