Po prostu doskonałe. Naprawdę jedne z najlepszych fit muffinek jakie jadłam. Zapewniam, że nie można się od nich oderwać. Połączenie jabłek z przyprawą do piernika i orzechowo-kokosową kruszonką jest po prostu perfekcyjne. Muffinki zniknęły w jeden dzień.
Do tych muffinek najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie. Polecam sprawdzić stronę sklepu internetowego Agnex, gdzie na hasło ZDROWE-BAKALIE można otrzymać rabat.
Muffinki oczywiście bez cukru, z aromatycznymi przyprawami i niewielką ilością tłuszczu.
Do tych muffinek najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie. Polecam sprawdzić stronę sklepu internetowego Agnex, gdzie na hasło ZDROWE-BAKALIE można otrzymać rabat.
Muffinki oczywiście bez cukru, z aromatycznymi przyprawami i niewielką ilością tłuszczu.
Zdrowe, pyszne, idealne ;)
Składniki (14 muffinek):
- 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 duże jabłko
- 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 2 garście posiekanych orzechów włoskich
- 1 jajko
- ¾ szklanki mleka
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Jabłko pokroić w kostkę. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. W drugiej połączyć jajko, roztopiony olej, mleko i ksylitol. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia. Dodać pokrojone jabłko oraz orzechy i delikatnie wymieszać.
Kruszonka: Orzechy i płatki owsiane wrzucić do blendera i zmiksować przez chwilkę do lekkiego pokruszenia*. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Wlać olej oraz miód i uformować kruszonkę. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek na muffinki (najlepiej silikonowe). Na to wsypać łyżkę kruszonki. Piec 20-25 minut.
*Orzechy można pokroić ręcznie, a zamiast zwykłych płatków owsianych można użyć błyskawicznych, które są drobniejsze.
Jabłko pokroić w kostkę. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. W drugiej połączyć jajko, roztopiony olej, mleko i ksylitol. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia. Dodać pokrojone jabłko oraz orzechy i delikatnie wymieszać.
Kruszonka: Orzechy i płatki owsiane wrzucić do blendera i zmiksować przez chwilkę do lekkiego pokruszenia*. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Wlać olej oraz miód i uformować kruszonkę. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek na muffinki (najlepiej silikonowe). Na to wsypać łyżkę kruszonki. Piec 20-25 minut.
*Orzechy można pokroić ręcznie, a zamiast zwykłych płatków owsianych można użyć błyskawicznych, które są drobniejsze.
Ta kruszonka..... Mmmm zjadłabym z muffinką:D
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńSuper przepis! A muffinki wyglądają przeapetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńTakie słodkości uwielbiam. :-) Pyszne muffinki :-)
OdpowiedzUsuńObłędne!!! Świetny i zdrowy przepis :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, porywam jedną :-)
OdpowiedzUsuńZapisane !:) napewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńale apetycznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają na chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie są :D
UsuńPodoba mi się taka bogata kruszona, zresztą całość na pewno świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńJakie złociste :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je☺
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, zresztą jak większość u ciebie :) zapisany w "zeszycie" do wypróbowania
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
UsuńCudny przepis :)
OdpowiedzUsuńTa kruszonka to już w ogóle miazga :D
OdpowiedzUsuńPięknie i smacznie wyglądają 😁
OdpowiedzUsuńWglądają przepysznie! :) zjadłabym ze dwie, no może trzy :)
OdpowiedzUsuńPS w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
Oj, dawno nie piekłam muffinów, cudna Ci ta kruszonka wyszła!
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić mąkę owsiane jakąś inną ?np gryczana ?
OdpowiedzUsuńZ gryczaną rzadko mam do czynienia, ale myślę, że można. Dobrze powinna sprawdzić się też orkiszowa :)
Usuń