Dziś przedstawiam pyszny i bardzo zdrowy deser z odżywczymi nasionkami chia, które znajdują się zarówno w warstwie kokosowej jak i wiśniowej. Na przepis na wiśniowy dżem chia natknęłam się już jakiś czas temu. Od razu mi się spodobał ale jakoś długo nie mogłam się zabrać za jego przygotowanie. A że akurat ostatnio zrobiłam zapas mleka kokosowego stwierdziłam, że dobrym pomysłem będzie połączyć te smaki. I wyszło świetnie zarówno smakowo jak i wizualnie :) Warstwa kokosowa jest kremowa i słodka, natomiast dżem dodaje nieco orzeźwienia i kwaskowatości.
Dżem z dodatkiem nasion chia robi się bardzo szybko, a jest to bardzo fajna i zdrowa alternatywa dla sklepowych dżemów. Można go wykorzystać do różnych deserów, omletów albo zjadać ze słoika. Dżem możemy zrobić z dowolnych owoców, zarówno świeżych i mrożonych. Ja już nie mogę się doczekać, żeby przetestować wersję z truskawkami ;)
Składniki (2 porcje):
Warstwa kokosowa:
- 1 puszka mleka kokosowego (trzymanego przez noc w lodówce)
- 2 łyżki nasion chia
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka mrożonych wiśni
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżka miodu*
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dżem chia: Do rondelka wsypać wiśnię oraz miód i podgrzewać na średnim ogniu, aż wiśnie zaczną puszczać sok (5-15 minut w zależności czy wcześniej je rozmroziliśmy czy nie). Doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, aż wiśnie zaczną gęstnieć (5-10 minut). Następnie rozgnieść je za pomocą łyżki lub widelca. Dodać nasiona chia i ekstrakt waniliowy i gotować jeszcze przez około 2 minuty. Odstawić z ognia i pozostawić do przestygnięcia (najlepiej na kilka godzin lub na noc).
Warstwa kokosowa: Stałą część mleka kokosowego przełożyć do miski i przez chwilę ubijać mikserem na puszystą masę (około minutę), dodać miód, nasiona chia i całość wymieszać. Przełożyć do lodówki na 20-30 minut.
Do szklanki lub pucharka nałożyć kokosowy krem a na to dżem wiśniowy. Całość udekorować kawałkami wiśni i pokrojonymi migdałami.
Smacznego!
*Miodu można dać więcej jeżeli lubi się słodsze dżemy
Aż ślinka cieknie :-))
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńdeserek bardzo apetycznie wygląda :) jeszcze mam swoje wiśnie z zamrażalce :)
OdpowiedzUsuńKupiłaś mnie tymi wiśniami :D Do szczęścia brakuje tylko dużej ilości kakao, ale zawsze można sobie posypać:D
OdpowiedzUsuńTaki deser chętnie bym zjadła :-) Wygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńdżem z truskawek robić analogicznie jak ten z wiśni? ;)
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńWow, ta konsystencja powala :) Muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda bardzo, bardzo kusząco:))
OdpowiedzUsuńŚwietna opcja z dżemem z chia :D Prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie na sam widok! Deser wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńMniam jaki apetyczny deser :-)
OdpowiedzUsuńIle może mieć kalorii?
OdpowiedzUsuńZ przepisu wychodzą dwie porcje. Jedna ma około 500 kcal, ale zapewniam, że taka porcja jest bardzo sycąca i ciężko ją zjeść "na 1 raz" ;).Użyłam mleka kokosowego z firmy Vitasia 82% kokosa (Lidl). Jeżeli zależy nam, żeby deser był mniej kaloryczny to widziałam, że w ofercie jest też takie mleko w wersji light :)
UsuńWygląda apetycznie i tak bogato ;)
OdpowiedzUsuńCudowny bez wahania bym jadła:)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczny deser :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ☺
OdpowiedzUsuńo mamusiu.. pyszności <3 <3
OdpowiedzUsuńCudo <3 muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBuziaki,
zapraszam do mnie, kochana!
http://loveshinny.pl/
pyszny i zdrowy deserek !
OdpowiedzUsuńPycha i samo zdrowie.
OdpowiedzUsuńBez miodu ino trochę brązowego cukru też super �� a wiśnie kobitki możecie zastąpić wszystkimi owocami �� polecam ��
OdpowiedzUsuń