sobota, 18 marca 2017

Kokosowo - wiśniowy deser chia

Deser chia

Dziś przedstawiam pyszny i bardzo zdrowy deser z odżywczymi nasionkami chia, które znajdują się zarówno w warstwie kokosowej jak i wiśniowej. Na przepis na wiśniowy dżem chia natknęłam się już jakiś czas temu. Od razu mi się spodobał ale jakoś długo nie mogłam się zabrać za jego przygotowanie. A że akurat ostatnio zrobiłam zapas mleka kokosowego stwierdziłam, że dobrym pomysłem będzie połączyć te smaki. I wyszło świetnie zarówno smakowo jak i wizualnie :) Warstwa kokosowa jest kremowa i słodka, natomiast dżem dodaje nieco orzeźwienia i kwaskowatości.
Dżem z dodatkiem nasion chia robi się bardzo szybko, a jest to bardzo fajna i zdrowa alternatywa dla sklepowych dżemów. Można go wykorzystać do różnych deserów, omletów albo zjadać ze słoika. Dżem możemy zrobić z dowolnych owoców, zarówno świeżych i mrożonych. Ja już nie mogę się doczekać, żeby przetestować wersję z truskawkami ;) 

Składniki (2 porcje):


Warstwa kokosowa:
  • 1 puszka mleka kokosowego (trzymanego przez noc w lodówce)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki miodu
Wiśniowy dżem chia:
  • 1 szklanka mrożonych wiśni
  • 2 łyżki nasion chia 
  • 1 łyżka miodu*
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie: 

Dżem chia:  Do rondelka wsypać wiśnię oraz miód i podgrzewać na średnim ogniu, aż wiśnie zaczną puszczać sok (5-15 minut w zależności czy wcześniej je rozmroziliśmy czy nie). Doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, aż wiśnie zaczną gęstnieć (5-10 minut). Następnie rozgnieść je za pomocą łyżki lub widelca. Dodać nasiona chia i ekstrakt waniliowy i gotować jeszcze przez około 2 minuty. Odstawić z ognia i pozostawić do przestygnięcia (najlepiej na kilka godzin lub na noc).
Warstwa kokosowa: Stałą część mleka kokosowego przełożyć do miski i przez chwilę ubijać mikserem na puszystą masę (około minutę), dodać miód, nasiona chia i całość wymieszać. Przełożyć do lodówki na 20-30 minut.
Do szklanki lub pucharka nałożyć kokosowy krem a na to dżem wiśniowy. Całość udekorować kawałkami wiśni i pokrojonymi migdałami.
Smacznego!


*Miodu można dać więcej jeżeli lubi się słodsze dżemy

Deser chia

Deser chia

Deser chia z mlekiem kokosowym


24 komentarze:

  1. deserek bardzo apetycznie wygląda :) jeszcze mam swoje wiśnie z zamrażalce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupiłaś mnie tymi wiśniami :D Do szczęścia brakuje tylko dużej ilości kakao, ale zawsze można sobie posypać:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki deser chętnie bym zjadła :-) Wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. dżem z truskawek robić analogicznie jak ten z wiśni? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, ta konsystencja powala :) Muszę zrobić.
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo, bardzo kusząco:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna opcja z dżemem z chia :D Prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślinka cieknie na sam widok! Deser wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślicznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Z przepisu wychodzą dwie porcje. Jedna ma około 500 kcal, ale zapewniam, że taka porcja jest bardzo sycąca i ciężko ją zjeść "na 1 raz" ;).Użyłam mleka kokosowego z firmy Vitasia 82% kokosa (Lidl). Jeżeli zależy nam, żeby deser był mniej kaloryczny to widziałam, że w ofercie jest też takie mleko w wersji light :)

      Usuń
  11. Wygląda apetycznie i tak bogato ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny bez wahania bym jadła:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudo <3 muszę kiedyś wypróbować :)
    Buziaki,
    zapraszam do mnie, kochana!
    http://loveshinny.pl/

    OdpowiedzUsuń
  14. Bez miodu ino trochę brązowego cukru też super �� a wiśnie kobitki możecie zastąpić wszystkimi owocami �� polecam ��

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...