niedziela, 8 stycznia 2017

Rosół drobiowy z warzywnym makaronem

Dietetyczny rosół drobiowy

Rosół może nie kojarzy się z dietetycznym daniem, ale da się go zrobić w nieco odchudzonej i lżejszej wersji. Dlatego dziś, w zimową niedziele proponuje przepyszny rosół z gotowanym mięsem z indyka i makaronem z cukinii i marchewki (można go zrobić w za pomocą specjalnej temperówki do warzyw). 
Rosół może i nieco różni się od tego tradycyjnego, ale jest tak samo smaczny i sycący, a do tego bardzo rozgrzewający. Idealnie sprawdzi się na obiad w mroźne zimowe dni. 

Składniki (3-4 porcje):

Bulion:

  • 1 skrzydło z indyka (ok. 450 g)
  • 2 litry wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • mała cebula
  • lubczyk
  • sól, pieprz
Makaron:
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia

Wykonanie:

Bulion:
Warzywa (oprócz cebuli) pokroić. Skrzydło obgotować około 15 minut w garnku z wodą w ilości zakrywającej mięso. Do osobnego garnka wlać 2 litry wody, wrzucić skrzydło, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać warzywa i przyprawy. Gotować na mały 

ogniu przez około 1,5 godziny.

Makaron:
Warzywa umyć, marchewki obrać. Za pomocą temperówki do warzyw* zrobić makaron z cukinii i marchewek. Wrzucić na około 3-4 minut do garnka z wrzącą wodą. Odcedzić i podawać z rosołem. Do rosołu polecam dorzucić też mięso z indyka.
Smacznego!

* ja używam takiej - klik.

Dietetyczny rosół drobiowy

9 komentarzy:

  1. Dla mnie rewelacja! Uwielbiam takie wersje rosołu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaki jest kolorowy, super wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rosół nigdy się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny. :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny rosołek, można sobie nim nieźle pojeść :)P

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurcze! Osobiscie nie lubie za bardzo rosolu ale z taka iloscia warzywnego makaronu na pewno bym się skusila Dzieki za podpowiedz Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł z tym makaronikiem!;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...