Rosół może nie kojarzy się z dietetycznym daniem, ale da się go zrobić w nieco odchudzonej i lżejszej wersji. Dlatego dziś, w zimową niedziele proponuje przepyszny rosół z gotowanym mięsem z indyka i makaronem z cukinii i marchewki (można go zrobić w za pomocą specjalnej temperówki do warzyw).
Rosół może i nieco różni się od tego tradycyjnego, ale jest tak samo smaczny i sycący, a do tego bardzo rozgrzewający. Idealnie sprawdzi się na obiad w mroźne zimowe dni.
Składniki (3-4 porcje):
Bulion:
- 1 skrzydło z indyka (ok. 450 g)
- 2 litry wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół selera
- mała cebula
- lubczyk
- sól, pieprz
- 2 marchewki
- 1 cukinia
Bulion:
Warzywa (oprócz cebuli) pokroić. Skrzydło obgotować około 15 minut w garnku z wodą w ilości zakrywającej mięso. Do osobnego garnka wlać 2 litry wody, wrzucić skrzydło, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać warzywa i przyprawy. Gotować na mały
ogniu przez około 1,5 godziny.
Makaron:
Warzywa umyć, marchewki obrać. Za pomocą temperówki do warzyw* zrobić makaron z cukinii i marchewek. Wrzucić na około 3-4 minut do garnka z wrzącą wodą. Odcedzić i podawać z rosołem. Do rosołu polecam dorzucić też mięso z indyka.
Smacznego!
* ja używam takiej - klik.
Warzywa umyć, marchewki obrać. Za pomocą temperówki do warzyw* zrobić makaron z cukinii i marchewek. Wrzucić na około 3-4 minut do garnka z wrzącą wodą. Odcedzić i podawać z rosołem. Do rosołu polecam dorzucić też mięso z indyka.
Smacznego!
* ja używam takiej - klik.
Dla mnie rewelacja! Uwielbiam takie wersje rosołu:)
OdpowiedzUsuńA jaki jest kolorowy, super wygląda :D
OdpowiedzUsuńRosół nigdy się nie znudzi :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny. :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPyszny rosołek, można sobie nim nieźle pojeść :)P
OdpowiedzUsuńuwielbiam rosołek ;)
OdpowiedzUsuńO kurcze! Osobiscie nie lubie za bardzo rosolu ale z taka iloscia warzywnego makaronu na pewno bym się skusila Dzieki za podpowiedz Mniam!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym makaronikiem!;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń