Chlebek bananowy to jedno z moich ulubionych zdrowszych wypieków. Gdy tylko na bananach zaczynają się pojawiać brązowe kropeczki to już znak, że należy upiec coś pysznego z dodatkiem tego składnika. Tym razem padło na bardzo proste w wykonaniu ciasto z mąki pełnoziarnistej i z dodatkiem orzechów laskowych i włoskich oraz aromatycznej przyprawy do piernika (trzeba jeszcze przez chwilę podtrzymać klimat Świąt ;).
Chlebek jest więc zdrowy, a do tego bardzo pożywny oraz oczywiście przepyszny. Ja uwielbiam zjadać go na śniadanie w towarzystwie świeżo zaparzonej kawy.
Składniki (keksówka 24 x 13 cm):
- 3-4 dojrzałe banany
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów (laskowe i włoskie)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Banany rozgnieść, dodać jajka, olej kokosowy oraz ksylitol i całość dokładnie wymieszać. W osobnej misce połączyć suche składniki i dodać je do mokrych. Wymieszać za pomocą łyżki lub miksera. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, a jeśli używamy ceramicznej to posmarować olejem kokosowym. Piec około 50 minut.
WOW!!! Jaki pysznie wyglądający chlebek. :-)
OdpowiedzUsuńMogłabym zjeść go całą blachę. :)
OdpowiedzUsuńhttp://jaglusia.wordpress.com/
Smakowicie wygląda i pewnie tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuńdziś mamy dzień bananowych chlebków:)
OdpowiedzUsuńPyszny i piękny chleb! :)
OdpowiedzUsuńChlebek bananowy to jeden z moich ulubionych wypieków :)
OdpowiedzUsuńSuper chlebuś, bardzo lubię takie wilgotne wypieki z owocami :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chlebki bananowe i wypiekam je z najróżniejszych przepisów :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda. Miałam taką samą deseczkę, i gdy zobaczyłam ja u Ciebie smiech mnie ogarnął ponieważ szukam jej od jakiegoś czasu i nie mogę znależć :) Czyżby teleportacja była hahaha.Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńHahaha, teleportujące się deseczki :D Też nie cierpię jak mi coś się w kuchni zagubi ;) Również pozdrawiam.
UsuńMusze kiedys wypróbować tego chlebka bananowego!
OdpowiedzUsuńJuż od dawna chodzi mi po głowie aby upiec ten wychwalany przez wszystkich chlebek bananowy.
OdpowiedzUsuńMoje klimaty!
OdpowiedzUsuńTaki smaczny i zdrowy chlebek to można jeść...:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda! Postaram się go upiec, tylko muszę zamienić mąkę pszenną na mąki bezglutenowe, bo niestety nie mogę jeść pszenicy. :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis :)
OdpowiedzUsuńjaka jest różnica między mąką pełnoziarnistą a razową?
OdpowiedzUsuńMąkę pełnoziarnista to inaczej mąka razowa. Nie ma pomiędzy nimi różnicy :).Podczas jej mielenia nie oczyszcza się ziaren przez co zachowuje ona wiele składników odżywczych oraz błonnik.
UsuńTo jeśli to to samo to dlaczego w przepisie jest szklanka mąki pelnoziarnistej i pół szklanki mąki razowej?:-)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, mój błąd. Muszę uważniej czytać zanim opublikuje post, bo nie wiem skąd mi się 2 razy ta mąka razowa wzięła :D Chlebek najlepiej zrobić z 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej. Zaraz to poprawię i dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam :)
UsuńŚwietny przepis,a jaka jest kaloryczność chlebka?
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńCałość ma ok. 2700 kcal. Po pokrojeniu powinno wyjść 8-10 kromek (zależy jak grubo pokroimy ;). Jedna kromka będzie więc mieć ok. 250-300 kcal.