środa, 4 stycznia 2017

Razowy chlebek bananowy z orzechami

Ciasto bananowe z orzechami

Chlebek bananowy to jedno z moich ulubionych zdrowszych wypieków. Gdy tylko na bananach zaczynają się pojawiać brązowe kropeczki to już znak, że należy upiec coś pysznego z dodatkiem tego składnika. Tym razem padło na bardzo proste w wykonaniu ciasto z mąki pełnoziarnistej i  z dodatkiem orzechów laskowych i włoskich oraz aromatycznej przyprawy do piernika (trzeba jeszcze przez chwilę podtrzymać klimat Świąt ;). 
Chlebek jest więc zdrowy, a do tego bardzo pożywny oraz oczywiście przepyszny. Ja uwielbiam zjadać go na śniadanie w towarzystwie świeżo zaparzonej kawy. 

Składniki (keksówka 24 x 13 cm):

  • 3-4 dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (laskowe i włoskie)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Banany rozgnieść, dodać jajka, olej kokosowy oraz ksylitol i całość dokładnie wymieszać. W osobnej misce połączyć suche składniki i dodać je do mokrych. Wymieszać za pomocą łyżki lub miksera. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, a jeśli używamy ceramicznej to posmarować olejem kokosowym. Piec około 50 minut.



Ciasto bananowe z orzechami

Ciasto bananowe z orzechami

22 komentarze:

  1. WOW!!! Jaki pysznie wyglądający chlebek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogłabym zjeść go całą blachę. :)
    http://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda i pewnie tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziś mamy dzień bananowych chlebków:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek bananowy to jeden z moich ulubionych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super chlebuś, bardzo lubię takie wilgotne wypieki z owocami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię chlebki bananowe i wypiekam je z najróżniejszych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smacznie wygląda. Miałam taką samą deseczkę, i gdy zobaczyłam ja u Ciebie smiech mnie ogarnął ponieważ szukam jej od jakiegoś czasu i nie mogę znależć :) Czyżby teleportacja była hahaha.Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha, teleportujące się deseczki :D Też nie cierpię jak mi coś się w kuchni zagubi ;) Również pozdrawiam.

      Usuń
  9. Musze kiedys wypróbować tego chlebka bananowego!

    OdpowiedzUsuń
  10. Już od dawna chodzi mi po głowie aby upiec ten wychwalany przez wszystkich chlebek bananowy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki smaczny i zdrowy chlebek to można jeść...:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super wygląda! Postaram się go upiec, tylko muszę zamienić mąkę pszenną na mąki bezglutenowe, bo niestety nie mogę jeść pszenicy. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jaka jest różnica między mąką pełnoziarnistą a razową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę pełnoziarnista to inaczej mąka razowa. Nie ma pomiędzy nimi różnicy :).Podczas jej mielenia nie oczyszcza się ziaren przez co zachowuje ona wiele składników odżywczych oraz błonnik.

      Usuń
  14. To jeśli to to samo to dlaczego w przepisie jest szklanka mąki pelnoziarnistej i pół szklanki mąki razowej?:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, mój błąd. Muszę uważniej czytać zanim opublikuje post, bo nie wiem skąd mi się 2 razy ta mąka razowa wzięła :D Chlebek najlepiej zrobić z 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej. Zaraz to poprawię i dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Świetny przepis,a jaka jest kaloryczność chlebka?

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję :)
    Całość ma ok. 2700 kcal. Po pokrojeniu powinno wyjść 8-10 kromek (zależy jak grubo pokroimy ;). Jedna kromka będzie więc mieć ok. 250-300 kcal.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...