Pierwszy raz robiłam domową wersję znanych batoników i nie byłam pewna co mi z tego wyjdzie. Jednak po pierwszym gryzie wszystkie wątpliwości zniknęły, bo naprawdę smakują nieziemsko.
Batoniki są bardzo słodkie i nie jest to może zbyt lekka przekąska, ale w przeciwieństwo do sklepowych odpowiedników nie znajdziemy w nich żadnej chemii oraz niezdrowego cukru. Zjedzenie ich na pewno nam nie zaszkodzi, zresztą nie da się nimi objadać bez ograniczeń.
Zapewniam, że jednym batonikiem można się porządnie najeść i zaspokoić chęć na słodycze.
Zapewniam, że jednym batonikiem można się porządnie najeść i zaspokoić chęć na słodycze.
Składniki (6 batoników):
Warstwa karmelowa:
- ok. 20 namoczonych daktyli
- ¼ szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżka masła orzechowego typu smooth
- ¾ szklanki pokrojonych orzeszków ziemnych
- ½ szklanki masła orzechowego
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 150 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić na minimum 15 minut, aby zmiękły.
Następnie wylać wodę i zmiksować daktyle z mlekiem i masłem orzechowym na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy i wymieszać. Wyłożyć na spód plastikowego pudełka wyłożonego papierem do pieczenia. Docisnąć łyżką.
Składniki na nugat wymieszać łyżką aż do uzyskania gęstej masy. Wyłożyć na karmelowy spód, wyrównać. Włożyć na minimum 2 godziny do zamrażalnika.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Batoniki wyciągnąć z papieru, pokroić i oblać roztopioną czekoladą. Odłożyć i poczekać aż czekolada się zastygnie.
Przetrzymywać w lodówce.
Następnie wylać wodę i zmiksować daktyle z mlekiem i masłem orzechowym na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy i wymieszać. Wyłożyć na spód plastikowego pudełka wyłożonego papierem do pieczenia. Docisnąć łyżką.
Składniki na nugat wymieszać łyżką aż do uzyskania gęstej masy. Wyłożyć na karmelowy spód, wyrównać. Włożyć na minimum 2 godziny do zamrażalnika.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Batoniki wyciągnąć z papieru, pokroić i oblać roztopioną czekoladą. Odłożyć i poczekać aż czekolada się zastygnie.
Przetrzymywać w lodówce.
o matulu... jadłabym <3 ile wlezie!
OdpowiedzUsuńOjej, ale pyszności! Nie sądziłam, że da się je odtworzyć w domu :)
OdpowiedzUsuńTeż początkowo nie wiedziałam co z tego będzie, ale wyszły pyszne :)
UsuńZakochałam się! ;)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnewyskoki.blogspot.com
Świetny pomysł! Bardzo lubię domowe i zdrowe wersje popularnych słodyczy :)
OdpowiedzUsuńbardzo chętnie spróbowałabym takiego batonika:) moja Córka uwielbia snikersy, ciekawe, czy zasmakowałaby jej ta wersja...
OdpowiedzUsuńWszystkim domownikom, nawet tym nie przepadającymi za zdrowszymi słodyczami, bardzo smakowały ;)
UsuńNa sam widok ślinka cieknie, mniam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają kusząco. Od dawna jestem twierdzenia, że to co domowe jest najlepsze :) Pozdrawiam Kuchnia PauletteS :D
OdpowiedzUsuńZabieram jednego snickersa ponieważ bardzo mnie zaintrygowały :) Skład smaczny, podejrzewam ,ze kupne mogą się umyć :)
OdpowiedzUsuńOj tak, sklepowe się przy tych mogą schować ;)
UsuńPorywam jeden batonik do kawki. :-) Pycha...
OdpowiedzUsuńJak widzę składniki to wyobrażam sobie, jakie one musiały być dobre :))
OdpowiedzUsuńŁał jaka cudowna rozpusta dla podniebienia:)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie! Jakiś czas temu widziałam przepis na te batoniki, ale składniki dużo dawały do życzenia, a ten przepis jest super, jedynie orzechy bym zmieniła :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają!
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńSmakowite i najważniejsze że bez niepotrzebnych dodatków:)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten przepis, uwielbiam zdrowe słodycze, które trochę hamują apetyt na te mniej zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa jak smakują Wszystkie składniki mi odpowiadają wiec mam nadzieje ze zaryzykuje i postaram się odtworzyć twoja wersje tych pysznych batonow!
OdpowiedzUsuńuwielbiam daktyle, a w połączeniu z gorzką czekolada i masłem orzechowym, to już w ogóle niebo w gębie ! :-)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne batoniki... ten tradycyjne mogę się przy nich chować a nawet powinny :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Świetne te batoniki :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować przepis :)
Jak one obłędnie wyglądają <3...!
OdpowiedzUsuńczym można zastąpić mąkę kokosową w nugacie? Nienawidzę kokosów :(
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z mąką migdałową lub arachidową. Możliwe, że trzeba będzie dodać jej więcej - tyle, żeby masa wyszła gęsta.
Usuń