środa, 11 stycznia 2017

Domowe batoniki Snickers

Batoniki Snickers

Pierwszy raz robiłam domową wersję znanych batoników i nie byłam pewna co mi z tego wyjdzie. Jednak po pierwszym gryzie wszystkie wątpliwości zniknęły, bo naprawdę smakują nieziemsko.

 Batoniki są bardzo słodkie i nie jest to może zbyt lekka przekąska, ale w przeciwieństwo do sklepowych odpowiedników nie znajdziemy w nich żadnej chemii oraz niezdrowego cukru. Zjedzenie ich na pewno nam nie zaszkodzi, zresztą nie da się nimi objadać bez ograniczeń. 
Zapewniam, że jednym batonikiem można się porządnie najeść i zaspokoić chęć na słodycze.

Składniki (6 batoników):

Warstwa karmelowa:

  • ok. 20 namoczonych daktyli
  • ¼ szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka masła orzechowego typu smooth
  • ¾ szklanki pokrojonych orzeszków ziemnych
Warstwa nugatowa:
  • ½ szklanki masła orzechowego
  • 3 łyżki mąki kokosowej
Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić na minimum 15 minut, aby zmiękły. 
Następnie wylać wodę i zmiksować daktyle z mlekiem i masłem orzechowym na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy i wymieszać. Wyłożyć na spód plastikowego pudełka wyłożonego papierem do pieczenia. Docisnąć łyżką.
Składniki na nugat wymieszać łyżką aż do uzyskania gęstej masy. Wyłożyć na karmelowy spód, wyrównać. Włożyć na minimum 2 godziny do zamrażalnika.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Batoniki wyciągnąć z papieru, pokroić i oblać roztopioną czekoladą. Odłożyć i poczekać aż czekolada się zastygnie. 

Przetrzymywać w lodówce.


Batoniki Snickers

Batoniki Snickers

27 komentarzy:

  1. o matulu... jadłabym <3 ile wlezie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, ale pyszności! Nie sądziłam, że da się je odtworzyć w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też początkowo nie wiedziałam co z tego będzie, ale wyszły pyszne :)

      Usuń
  3. Zakochałam się! ;)

    http://kulinarnewyskoki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Bardzo lubię domowe i zdrowe wersje popularnych słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo chętnie spróbowałabym takiego batonika:) moja Córka uwielbia snikersy, ciekawe, czy zasmakowałaby jej ta wersja...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkim domownikom, nawet tym nie przepadającymi za zdrowszymi słodyczami, bardzo smakowały ;)

      Usuń
  6. Na sam widok ślinka cieknie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają kusząco. Od dawna jestem twierdzenia, że to co domowe jest najlepsze :) Pozdrawiam Kuchnia PauletteS :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zabieram jednego snickersa ponieważ bardzo mnie zaintrygowały :) Skład smaczny, podejrzewam ,ze kupne mogą się umyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, sklepowe się przy tych mogą schować ;)

      Usuń
  9. Porywam jeden batonik do kawki. :-) Pycha...

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak widzę składniki to wyobrażam sobie, jakie one musiały być dobre :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Łał jaka cudowna rozpusta dla podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają smakowicie! Jakiś czas temu widziałam przepis na te batoniki, ale składniki dużo dawały do życzenia, a ten przepis jest super, jedynie orzechy bym zmieniła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowite i najważniejsze że bez niepotrzebnych dodatków:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo mi się podoba ten przepis, uwielbiam zdrowe słodycze, które trochę hamują apetyt na te mniej zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo jestem ciekawa jak smakują Wszystkie składniki mi odpowiadają wiec mam nadzieje ze zaryzykuje i postaram się odtworzyć twoja wersje tych pysznych batonow!

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam daktyle, a w połączeniu z gorzką czekolada i masłem orzechowym, to już w ogóle niebo w gębie ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakie cudowne batoniki... ten tradycyjne mogę się przy nich chować a nawet powinny :D

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne te batoniki :)
    Koniecznie muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak one obłędnie wyglądają <3...!

    OdpowiedzUsuń
  21. czym można zastąpić mąkę kokosową w nugacie? Nienawidzę kokosów :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z mąką migdałową lub arachidową. Możliwe, że trzeba będzie dodać jej więcej - tyle, żeby masa wyszła gęsta.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...