Przepyszne i kruche owsiano-migdałowe ciasteczka w polewie z gorzkiej czekolady, czyli kolejna propozycja zdrowszej przekąski. Ciastka świetnie chrupią i wprost nie można się od nich oderwać. Przepis jest banalnie prosty a wykonanie nie zajmuje dużo czasu.
Naprawdę jedne z najlepszych ciasteczek owsianych jakie jadłam. Świetnie smakują z kawą, herbatą lub ciepłym mlekiem. Z przepisu wychodzi 6-7 sporych ciasteczek. Ja trochę za mało je spłaszczyłam i wyszły mi dość grube, więc polecam je trochę bardziej docisnąć ;)
Naprawdę jedne z najlepszych ciasteczek owsianych jakie jadłam. Świetnie smakują z kawą, herbatą lub ciepłym mlekiem. Z przepisu wychodzi 6-7 sporych ciasteczek. Ja trochę za mało je spłaszczyłam i wyszły mi dość grube, więc polecam je trochę bardziej docisnąć ;)
Składniki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki mąki owsianej
- 50 g zmielonych na mąkę migdałów
- szczypta soli
- 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1/3 szklanki syropu z agawy
- 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wszystkie suche składniki wrzucić do miski. Dodać roztopiony olej kokosowy oraz syrop z agawy i dokładnie wymieszać łyżką. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstęp i spłaszczać widelcem lub łyżką na kształt okrągłych ciastek. Piec przez około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić.
Apetyczne to mało powiedziane ;)
OdpowiedzUsuńCzy płatków owsianych to 3 /4 szklanki ?
OdpowiedzUsuńTak, szklanki. Już poprawiam, bo gdzieś mi słowo uciekło ;)
Usuń:-)
UsuńApetyczne <3
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe ciastka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka owsiane. Robiłam w sobotę, ale bez czekolady :)
OdpowiedzUsuńTakich ciasteczek nigdy nie odmówię. Bardzo kusząco wyglądają :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka dobre są na każdą okazję:)
OdpowiedzUsuńO mniam☺☺
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńJuż same ciasteczka byłyby pyszne, a co dopiero z czekoladą :)
OdpowiedzUsuń