poniedziałek, 16 stycznia 2017

Ciasteczka owsiane w czekoladzie

Ciasteczka owsiane

Przepyszne i kruche owsiano-migdałowe ciasteczka w polewie z gorzkiej czekolady, czyli kolejna propozycja zdrowszej przekąski. Ciastka świetnie chrupią i wprost nie można się od nich oderwać. Przepis jest banalnie prosty a wykonanie nie zajmuje dużo czasu. 
Naprawdę jedne z najlepszych ciasteczek owsianych jakie jadłam. Świetnie smakują z kawą, herbatą lub ciepłym mlekiem. Z przepisu wychodzi 6-7 sporych ciasteczek. Ja trochę za mało je spłaszczyłam i wyszły mi dość grube, więc polecam je trochę bardziej docisnąć ;)

Składniki:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych 
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • 50 g zmielonych na mąkę migdałów
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki syropu z agawy
  • 100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wszystkie suche składniki wrzucić do miski. Dodać roztopiony olej kokosowy oraz syrop z aga
wy i dokładnie wymieszać łyżką. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstęp i spłaszczać widelcem lub łyżką na kształt okrągłych ciastek. Piec przez około 10-12 minut. Wyjąć i ostudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać po ciasteczkach.

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

14 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...