Po ostatnich ciastach bez pieczenia i deserach na zimno, tym razem pora na coś z piekarnika. Jako, że mamy sezon na borówki/jagody, więc polecam taki pyszny chlebek bananowy, dodatkowo wzbogacony jeszcze o kawałki czekolady. Bardzo prosty do zrobienia, pożywny, doskonały nie tylko na deser ale też śniadanie.
Składniki:
- 3 dojrzałe rozgniecione banany
- 75 g oleju roślinnego
- 1/2 szklanki ksylitol (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g gorzkiej czekolad
- ok. 100 g świeżych borówek
Wykonanie:
Borówki umyć i osuszyć. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać. W dużym naczyniu wymieszać olej, jajko oraz rozgniecione widelcem banany. Dodać ksylitol oraz ekstrakt waniliowy. Na końcu wsypać mieszankę z mąką i wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec wsypać borówki oraz czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem lub masłem. Piec przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.
Wyglada naprawdę przepysznie
OdpowiedzUsuńNa pewno jest bardzo pyszne ;)
OdpowiedzUsuńSmakowity ten chlebuś :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła :)
Idealny do porannej kawy :)
OdpowiedzUsuńbanany i borówki-mniam!
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuńNa sam widok ślinka leci :D
OdpowiedzUsuńO jaki apetyczny, aż chce się od razu spróbować :)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam! Wygląda wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebki bananowe, ten wygląda super, fajny pomysł z tymi borówkami i czekoladą:)
OdpowiedzUsuńMniam,wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMy goodness! This looks absolutely delish!
OdpowiedzUsuńxoxo
Lovely
www.mynameislovely.com
Bardzo smacznie prezentuje się ten chlebek :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Zrobiłam wczoraj, jest przepyszny! Na pewno powtórzę ten przepis! Dzisiaj zabieram kilka kawałków do pracy! :) Z masłem orzechowym smakuje genialnie!
OdpowiedzUsuńlubię bardzo takie ciasta
OdpowiedzUsuń