Tym razem proponuje rewelacyjny kremowy sernik z borówkami w takiej fajnie wyglądającej wersji z kakaowym spodem i złocistą kruszonką. Całość idealnie się ze sobą komponuje i naprawdę smakuje przepysznie. Sernik z borówkami to po prostu obowiązkowe ciasto w lecie.
Składniki (forma 25 x 21 cm):
Ciasto kruche:
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki jaglanej
- 60 g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 5 łyżek ksylitolu
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko + 2 żółtka
- 3 łyżki kakao
- 600 g twarogu
- 2 jajka
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
- ok. 400 g borówek
Wykonanie:
Borówki opłukać i osuszyć.
Ciasto kruche: Do miski wsypać mąki, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz żółtko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C.
Masa serowa: Twaróg przełożyć do miski, dodać ksylitol i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Na koniec wsypać budyń oraz mieloną wanilię i wymieszać. Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć borówki oraz zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach). Piec w 170 stopniach przez około 35-40 minut (aż kruszonka się zarumieni).
Wyjąć i całkowicie ostudzić.
witam! zamiast mąki jaglanej może być gryczana lub inna ? wspaniały blog pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej może być gryczana lub inna mąka :) Pozdrawiam!
UsuńHehe muszę podsunąć przepis teściowej bo ostatnio narzekała, że ma tyle borówek, że nie wie co z nimi zrobić 😁
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym taki sernik :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Fantastyczny sernik, chętnie bym się skusiła na kawałek albo od razu dwa :)
OdpowiedzUsuńJA trafiam na same kwaśne ;p
OdpowiedzUsuńSerniki to moje ulubione ciasta. Z borówkami musi być mega! :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! ♥
OdpowiedzUsuńzofia-adam.blogspot.com
Serniczki to mogłabym jeść i jeść bez końca :) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńserniki uwielbiam po stokroć! a taki z borówkami i kruszonką na kakaowym spodzie musi być mega pyszny! <3
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek ❤
OdpowiedzUsuńCzęstuję się kawałkiem i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńkocham serniki!
OdpowiedzUsuńJak ten sernik wspaniale wygląda, muszę taki upiec, super pomysł:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Właśnie mam dużo borówek i nie miałam pojęcia na co je przeznaczyć. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Jestem wielką fanką serników, więc na pewno będzie mi smakował. Poza tym - ciasto na zdjęciach wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSerniki uwielbiam, a ten wygląda tak apetycznie że aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńależ apetyczny ten sernik
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że ten serniczek będzie u mnie hitem. Mąż uwielbia borówki :)
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł!
Matko jaki smakowity :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i jest bez glutenu, a to znaczy, że w najbliższą sobotę wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńMam celiakię, więc koniecznie muszę przetestować Twój przepis! Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń