sobota, 31 lipca 2021

Sernik z borówkami (bez glutenu)

Sernik z owocami

Tym razem proponuje rewelacyjny kremowy sernik z borówkami w takiej fajnie wyglądającej wersji z kakaowym spodem i złocistą kruszonką. Całość idealnie się ze sobą komponuje i naprawdę smakuje przepysznie. Sernik z borówkami to po prostu obowiązkowe ciasto w lecie.

Składniki (forma 25 x 21 cm):

Ciasto kruche:
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 3 łyżki kakao
Masa serowa:
  • 600 g twarogu
  • 2 jajka
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
Dodatkowo:
  • ok. 400 g borówek

Wykonanie:

Borówki opłukać i osuszyć.
Ciasto kruche: Do miski wsypać mąki, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz żółtko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C.
Masa serowa: Twaróg przełożyć do miski, dodać ksylitol i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Na koniec wsypać budyń oraz mieloną wanilię i wymieszać. Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć borówki oraz zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach). Piec w 170 stopniach przez około 35-40 minut (aż kruszonka się zarumieni).
Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Sernik bez glutenu

Sernik na kruchym spodzie

Fit sernik

Fit ciasto

21 komentarzy:

  1. witam! zamiast mąki jaglanej może być gryczana lub inna ? wspaniały blog pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej może być gryczana lub inna mąka :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Hehe muszę podsunąć przepis teściowej bo ostatnio narzekała, że ma tyle borówek, że nie wie co z nimi zrobić 😁

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zjadłabym taki sernik :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny sernik, chętnie bym się skusiła na kawałek albo od razu dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniki to moje ulubione ciasta. Z borówkami musi być mega! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie! ♥

    zofia-adam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniczki to mogłabym jeść i jeść bez końca :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. serniki uwielbiam po stokroć! a taki z borówkami i kruszonką na kakaowym spodzie musi być mega pyszny! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Częstuję się kawałkiem i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ten sernik wspaniale wygląda, muszę taki upiec, super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis! Właśnie mam dużo borówek i nie miałam pojęcia na co je przeznaczyć. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Jestem wielką fanką serników, więc na pewno będzie mi smakował. Poza tym - ciasto na zdjęciach wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Serniki uwielbiam, a ten wygląda tak apetycznie że aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ależ apetyczny ten sernik

    OdpowiedzUsuń
  14. Coś czuję, że ten serniczek będzie u mnie hitem. Mąż uwielbia borówki :)
    Dzięki za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie i jest bez glutenu, a to znaczy, że w najbliższą sobotę wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam celiakię, więc koniecznie muszę przetestować Twój przepis! Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...