Tym razem naleśniki, ale w wersji na wytrawnie, z nadzieniem z kurczaka, szpinaku i sera feta. Takie naleśniki są fajną opcja na obiad, zwłaszcza latem. Robi się je szybko i są bardzo pożywne. Ciasto zrobiłam z mąk bezglutenowych, robiłam je pierwszy raz z przepisu ze strony wilkuchnia.pl (link do przepisu wrzucam poniżej) i naprawdę wyszły idealne. Naleśniki smażyłam na dużej patelni i dawałam dość grubą warstwę ciasta, więc z podanego przepisu wychodzi 4-5 sporych naleśników.
Składniki (4-5 dużych naleśników):
Naleśniki (przepis pochodzi ze strony wilkuchnia.pl - Idealne naleśniki bezglutenowe):
Naleśniki: Wszystkie składniki zmiksować lub zmieszać za pomocą ą trzepaczki/rózgi na gładkie ciasto bez grudek. Ciasto powinno wyjść dość rzadkie. Patelnię rozgrzać, cienko posmarować masłem lub olejem, naleśniki smażyć do złotego koloru z każdej strony (ok. 2 minuty).
Farsz: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do miski, skropić odrobiną oliwy oraz dodać przyprawę gyros, wymieszać, rozgrzać patelnie i smażyć do zrumienienia. Usmażonego kurczaka przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć drobno posiekany czosnek na złoty kolor, wrzucić szpinak i smażyć do odparowania wody. Na koniec wrzucić kurczaka, zamieszać i podgrzać jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać pokrojony w kostkę ser feta i wymieszać.
Na środku naleśnika rozsmarować farsz, złożyć boki do środka i zrolować naleśnika. Następnie podsmażyć naleśniki na suchej patelni przez około 1-2 minuty z każdej strony.
- 1/2 szklanki mąki ryżowej/jaglanej/kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki oregano lub innych ulubionych ziół/przypraw
- 350 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 300 g piersi kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy gyros lub innej do kurczaka
- 100 g sera feta
Naleśniki: Wszystkie składniki zmiksować lub zmieszać za pomocą ą trzepaczki/rózgi na gładkie ciasto bez grudek. Ciasto powinno wyjść dość rzadkie. Patelnię rozgrzać, cienko posmarować masłem lub olejem, naleśniki smażyć do złotego koloru z każdej strony (ok. 2 minuty).
Farsz: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do miski, skropić odrobiną oliwy oraz dodać przyprawę gyros, wymieszać, rozgrzać patelnie i smażyć do zrumienienia. Usmażonego kurczaka przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć drobno posiekany czosnek na złoty kolor, wrzucić szpinak i smażyć do odparowania wody. Na koniec wrzucić kurczaka, zamieszać i podgrzać jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać pokrojony w kostkę ser feta i wymieszać.
Na środku naleśnika rozsmarować farsz, złożyć boki do środka i zrolować naleśnika. Następnie podsmażyć naleśniki na suchej patelni przez około 1-2 minuty z każdej strony.
Pyszne naleśniki :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Robiłam identyczne już dwa razy!
OdpowiedzUsuńwoow jak pysznie wygladają
OdpowiedzUsuńMoje ulubione 😋
OdpowiedzUsuńPycha!:)
OdpowiedzUsuńOh so good recipe darling
OdpowiedzUsuńThis looks amazing! I need to try this!
OdpowiedzUsuńxoxo
Lovely
www.mynameislovely.com
Naleśniki jem w wersji bez mięsa- z samym szpinakiem i fetą. Ten przepis wykorzystam, żeby zrobić naleśniki dla męża :)
OdpowiedzUsuńmniam, napewno pyszne <3
OdpowiedzUsuńPychotka :) naleśniki uwielbiam w każdej wersji i na słodko i wytrawne :)
OdpowiedzUsuńYo nie jest dobry pomysł, żeby na głodnego przeglądac takie dobroci!
OdpowiedzUsuńLubię szpinak ❤
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła ❤️ kocham szpinak :)
OdpowiedzUsuńświetne danie!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na nudnego kurczaka!
OdpowiedzUsuńSmacznie
Pozdrawiam Kolorowo!
Wypróbuję przepis na ciasto. Ciężko mi się robi takie bezglutenowe, a za niedługo będę musiała na chwilę przejść na taką dietę. Szukam czegoś sprawdzonego :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł! Chętnie go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńlubię od czasu do czasu zjeść takie naleśniki, więc chętnie wypróbuję Twój przepis :) dzięki
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki a te wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń