czwartek, 1 lipca 2021

Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serem feta

Naleśniki na wytrawnie

Tym razem naleśniki, ale w wersji na wytrawnie, z nadzieniem z kurczaka, szpinaku i sera feta. Takie naleśniki są fajną opcja na obiad, zwłaszcza latem. Robi się je szybko i są bardzo pożywne. Ciasto zrobiłam z mąk bezglutenowych, robiłam je pierwszy raz z przepisu ze strony wilkuchnia.pl (link do przepisu wrzucam poniżej) i naprawdę wyszły idealne. Naleśniki smażyłam na dużej patelni i dawałam dość grubą warstwę ciasta, więc z podanego przepisu wychodzi 4-5 sporych naleśników.

Składniki (4-5 dużych naleśników):

Naleśniki (przepis pochodzi ze strony wilkuchnia.pl - Idealne naleśniki bezglutenowe):
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej/jaglanej/kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki oregano lub innych ulubionych ziół/przypraw
Farsz:
  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy gyros lub innej do kurczaka
  • 100 g sera feta
Wykonanie:

Naleśniki: Wszystkie składniki zmiksować lub zmieszać za pomocą ą trzepaczki/rózgi na gładkie ciasto bez grudek. Ciasto powinno wyjść dość rzadkie. Patelnię rozgrzać, cienko posmarować masłem lub olejem, naleśniki smażyć do złotego koloru z każdej strony (ok. 2 minuty).
Farsz: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do miski, skropić odrobiną oliwy oraz dodać przyprawę gyros, wymieszać, rozgrzać patelnie i smażyć do zrumienienia. Usmażonego kurczaka przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć drobno posiekany czosnek na złoty kolor, wrzucić szpinak i smażyć do odparowania wody. Na koniec wrzucić kurczaka, zamieszać i podgrzać jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać pokrojony w kostkę ser feta i wymieszać.
Na środku naleśnika rozsmarować farsz, złożyć boki do środka i zrolować naleśnika. Następnie podsmażyć naleśniki na suchej patelni przez około 1-2 minuty z każdej strony.

Bezglutenowe naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem

Fit naleśniki

19 komentarzy:

  1. Pyszne naleśniki :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam identyczne już dwa razy!

    OdpowiedzUsuń
  3. woow jak pysznie wygladają

    OdpowiedzUsuń
  4. This looks amazing! I need to try this!
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Naleśniki jem w wersji bez mięsa- z samym szpinakiem i fetą. Ten przepis wykorzystam, żeby zrobić naleśniki dla męża :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka :) naleśniki uwielbiam w każdej wersji i na słodko i wytrawne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Yo nie jest dobry pomysł, żeby na głodnego przeglądac takie dobroci!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale bym zjadła ❤️ kocham szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł na nudnego kurczaka!
    Smacznie
    Pozdrawiam Kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wypróbuję przepis na ciasto. Ciężko mi się robi takie bezglutenowe, a za niedługo będę musiała na chwilę przejść na taką dietę. Szukam czegoś sprawdzonego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy pomysł! Chętnie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. lubię od czasu do czasu zjeść takie naleśniki, więc chętnie wypróbuję Twój przepis :) dzięki

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam naleśniki a te wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...