sobota, 24 lipca 2021

Torcik kakaowy z wiśniami i galaretką

Tort z wiśniami

Dziś jedno z lepszych połączeń, czyli ciasto czekoladowe, krem i wiśnie. To taka trochę inna wersja tortu "Czarny las", bardziej lżejsza, więc idealna na lato. Taki torcik można zrobić też z innymi owocami. Pięknie się prezentuje, więc śmiało można go podać na każdej imprezie.

UWAGA ! Ciasto wyszło dość wysokie - żeby zmieścić galaretkę z owocami, musiałam "powiększyć" tortownicę za pomocą folii aluminiowej, którą owinęłam dookoła zanim wylałam galaretkę. Można zrobić tak samo lub użyć większej formy. 

 Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 6 łyżek ksylitolu/cukru
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 2 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli
Krem:
  • 250 g chudego twarogu
  • 150 g serka /skyru waniliowego
  • 150 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
Dodatkowo:
  • ok. 250 g mrożonych wiśni
  • 1 galaretka o smaku wiśniowym
Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 300 ml zagotowanej wody i zostawić do ostudzenia.
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz kakao i znów delikatnie wymieszać.  Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty i odciąć/wyrównać wyrośnięty wierzch biszkoptu.
Krem: Twaróg zblendować z serkiem/jogurtem i ksylitolem. Przełożyć do miski, dodać serek mascarpone i zmiksować.
Dolny blat biszkoptu posmarować warstwą kremu. Przykryć drugim blatem, wierzch posmarować resztą kremu. Następnie ułożyć wiśnie. Na wierzch wylać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę*. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

*mrożone owoce można wrzucić do lekko ostudzonej galaretki, wtedy od razu zacznie tężeć, więc natychmiast trzeba ją wyłożyć na krem.

Fit ciasto z owocami

Tort kakaowy z owocami

Ciasto z kremem i owocami

10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...