Bardzo szybka i prosta do wykonania, a przy tym pyszna i lekka babka jogurtowa. Idealna jeśli w wirze świątecznych przygotowań nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie, a jednak bez babki na świątecznym stole jakoś tak nijako :) Babkę zrobiłam w wersji dwukolorowej, ale można ją zrobić również bez kakao. Babkę można polać roztopioną czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Zdecydowanie polecam tę pierwszą opcję :)
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej
- 180 g jogurtu naturalnego
- 120 g płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 łyżki kakao + 3 łyżki mleka
- 50 gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 70 %)
- 3 łyżki mleczka kokosowego, niesłodzonego
- 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka olej oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać na jednolitą masę (nie mieszać za długo). Odebrać około 1/3 ciasta do osobnej miski, dodać 3 łyżki kakao i 3 łyżki mleka i delikatnie wymieszać. Jasną część ciasta przelać do formy na babkę, następnie na to wylać masę czekoladową. Piec przez około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W rondelku o grubym dnie podgrzać mleko kokosowe z ksylitolem. Gdy czekolada się roztopi, dodać ją do mleczka, ciągle mieszając. Podgrzewać masę na małym ogniu jeszcze chwilę i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, następnie polać po wierzchu babki.
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol i wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć jogurt, dodać jajka olej oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać na jednolitą masę (nie mieszać za długo). Odebrać około 1/3 ciasta do osobnej miski, dodać 3 łyżki kakao i 3 łyżki mleka i delikatnie wymieszać. Jasną część ciasta przelać do formy na babkę, następnie na to wylać masę czekoladową. Piec przez około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W rondelku o grubym dnie podgrzać mleko kokosowe z ksylitolem. Gdy czekolada się roztopi, dodać ją do mleczka, ciągle mieszając. Podgrzewać masę na małym ogniu jeszcze chwilę i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, następnie polać po wierzchu babki.
Jako, że jest to mój ostatni post na blogu przed Świętami, więc chciałabym życzyć wszystkim
Wesołych Świąt!
Piękna babeczka.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje :D
UsuńZdrowych Świąt :)
OdpowiedzUsuńA babka pycha!
Dziękuję :) I również życzę Wesołych Świąt :)
Usuńbaba jak malowana <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń<3
UsuńAh ta polewa *.*
OdpowiedzUsuńIdealnie tu pasuje :)
UsuńTa babka musi być pyszna😋, ale pędzę zobaczyć przepis na ciasto czekoladowe z owocami bo widzę tutaj też taki przepis😊
OdpowiedzUsuńDziękuję :) I polecam i babkę i ciasto z owocami :D
UsuńAle pięknie wygląda! Aż ślinka leci! Zapisuję sobie przepis, bo u nas w domu sami babkożercy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo polecam, bo naprawdę jest pyszna :)
UsuńWyszła przepiękna ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSpokojnych i radosnych Świąt :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję :)
Usuń:)
UsuńWidzę po składnikach, że musi być pyszna ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTo ciasto wygląda miękko i pysznie. Bardzo dobrze nadaje się jako przyjaciel do picia kawy.
OdpowiedzUsuńKocham to.
Pozdrowienia z Indonezji
:)
UsuńCudowna babka :) wesołych Świąt i wszystkiego dobrego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZ czekoladą najlepiej! Mniam :) Miłego świątecznego wieczorku :*
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZa późno zobaczyłam przepis. No trudno, zrobię sobie świąteczną babkę jutro :D
OdpowiedzUsuń
UsuńZdecydowanie można to ciasto podać również poza świętami, najlepiej jeszcze dorzucić owoce ;)
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI smakuje ;)
UsuńUwielbiam takie babki :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMusiała być pyszna :D u nas co roku od wielu lat przygotowuje się babkę gotowaną z przepisu mojej prababci :)
OdpowiedzUsuńByła, była :D Gotowanej babki nigdy nie próbowałam, ale na pewno też jest pyszna ,zwłaszcza jak z przepisu babci :)
UsuńAle pyszna babka ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda apetycznie koniecznie muszę wypróbować ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńBabeczka jak malowana :)
OdpowiedzUsuń