Dziś zapraszam na najprostsze muffinki czekoladowe. Bardzo lubię ten przepis na ciasto czekoladowe i bardzo często wykorzystuje go jako bazę do różnego rodzaju wypieków. Tym razem padło na muffinki w wersji mocno czekoladowej. Idealne na deser do kawy czy przekąskę na wynos :)
Składniki (ok 12 sztuk):
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g ksylitolu/erytrytolu
- 2 duże jajka
- 200 ml mleka roślinnego
- 100 g roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego
- 60 g pokrojonej w drobną kostkę gorzkiej czekolady
W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i olej. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do mokrych składników przesiać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Następnie dodać kawałki czekolady i delikatnie wymieszać. Ciasto czekoladowe przekładać do foremek na muffinki (używam silikonowych) - mniej więcej do 3/4 wysokości. Piec przez około 25 minut w 180 stopniach C. Wyjąć, wystudzić.
Lubię takie *.*
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyrosły :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie muffinki, chętnie skorzystam z przepisu. ;)
OdpowiedzUsuńczekolada za mną chodzi cały dzień!
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam i niejednokrotnie takie robię! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Uwielbiam, czasem robię tradycyjną wersję. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! :)) Fajnie, że na takim wyjściowym przepisie można modyfikować skład, ulubione dodatki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Werka
Uwielbiam muffiny ❤
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wyglądają! Uwielbiam muffiny-są szybkie i łatwe do zrobienia, a zawsze robią wrażenie :)
OdpowiedzUsuńAleż pulchne :)
OdpowiedzUsuńTakie klasyczne muffinki są najlepsze!
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym :)
Pozdrawiam cieplutko.