czwartek, 11 marca 2021

Muffinki czekoladowe

Proste muffinki

Dziś zapraszam na najprostsze muffinki czekoladowe. Bardzo lubię ten przepis na ciasto czekoladowe i bardzo często wykorzystuje go jako bazę do różnego rodzaju wypieków. Tym razem padło na muffinki w wersji mocno czekoladowej. Idealne na deser do kawy czy przekąskę na wynos :) 


Składniki (ok 12 sztuk):

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g ksylitolu/erytrytolu
  • 2 duże jajka
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 100 g roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 60 g pokrojonej w drobną kostkę gorzkiej czekolady
Wykonanie:

W naczyniu umieścić składniki mokre: jajka, mleko i olej. Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do mokrych składników przesiać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Następnie dodać kawałki czekolady i delikatnie wymieszać. Ciasto czekoladowe przekładać do foremek na muffinki (używam silikonowych) - mniej więcej do 3/4 wysokości. Piec przez około 25 minut w 180 stopniach C. Wyjąć, wystudzić.


13 komentarzy:

  1. Prezentują się obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie muffinki, chętnie skorzystam z przepisu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czekolada za mną chodzi cały dzień!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam i niejednokrotnie takie robię! :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam, czasem robię tradycyjną wersję. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie! :)) Fajnie, że na takim wyjściowym przepisie można modyfikować skład, ulubione dodatki!
    Pozdrawiam, Werka

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale apetycznie wyglądają! Uwielbiam muffiny-są szybkie i łatwe do zrobienia, a zawsze robią wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie klasyczne muffinki są najlepsze!
    Oj zjadłabym :)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...