Dania makaronowe goszczą u mnie bardzo często. Lubię jak coś można przygotować szybko, a więc makron nigdy w tym zakresie nie zawodzi, a do tego można go zrobić na różne sposoby i zawsze wszystko jest pyszne. Dziś znów padło na pesto, tym razem jednak z rukoli. Pesto ze szpinaku uwielbiam i robię dość często, ale dla odmiany postanowiłam tym razem wykorzystać rukolę. Dodałam też mięso z kurczaka, ale oczywiście można je pominąć i przygotować danie w wersji wegetariańskiej. 10 minut i pyszny obiad gotowy!
Składniki (2 porcje):
Pesto z rukoli:
- 1 opakowanie rukoli (100 g)
- 1-2 ząbki czosnku
- 30 – 40 g parmezanu
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6-7 łyżek oliwy
- szczypta soli i pieprzu
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 łyżka oliwy
- 1 filet z kurczaka lub indyka
- kilka pomidorków koktajlowych
Makaron gotować zgonie z instrukcją na opakowaniu.
Rukolę opłukać, przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładkie pesto. Pomidorki umyć i przekroić na połówki.
Mięso pokroić w kostkę. Doprawić solą. Na patelni (najlepiej użyć patelni wok) rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka i smażyć około 5-8 minut. Ugotowany makaron przepłukać i przełożyć na patelnię z kurczakiem, wymieszać, chwilę podgrzać, zdjąć z gazu, dodać pesto z rukoli oraz kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych, znów wymieszać, przełożyć na talerze i podawać.
Smacznie to wygląda, świetny przepis ;)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, domowe pesto to strzał w 10 :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń„Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
Znakomity pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wszystkim smakował :)
OdpowiedzUsuńMusi być pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
mmmmm.... aż sie buzia uśmiecha na widok tego dania
OdpowiedzUsuńRukolę uwielbiam, za jej wyrazisty smak. Pesto z niej jednak jeszcze nie robiłam. Zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńKocham pesto :)
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam pyszne zielone pesto z bazylii - najlepsze jest to domowe!
OdpowiedzUsuń