To już mój drugi eksperyment z goframi bezglutenowymi. Teraz udoskonaliłam nieco przepis dzięki czemu gofry wyszły bardziej puszyste i chrupiące. Tym razem w smaku jak najbardziej przypominały tradycyjne gofry (a nie omleta jak wcześniej :), ale wciąż pozostały bezglutenowe i nieco odchudzone. Wykonałam je z mąki ryżowej i koksowej, a białek nie ubijałam tylko zmiksowałam jajko razem z resztą składników. Co do mąki kokosowej to dużo zależy od tego jakiej firmy mamy - czasem trzeba będzie dolać troszkę więcej mleka, aby ciasto nie było zbyt suche. Z poniższych składników wyszły mi dwa gofry, ale za to bardzo sycące, a już zwłaszcza podane z pysznym i zdrowym kremem czekoladowym z awokado. Na to jeszcze wiórki kokosowe, niestety nie miałam żadnych świeżych owoców, bo takie śniadanko byłoby jeszcze pyszniejsze. Zwłaszcza truskawki idealnie by się z nimi komponowały, ale myślę, że maliny albo borówki też będą doskonale pasować.
Składniki (2 gofry):
- 1 duże jajko
- 2 płaskie łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki ksylitolu
Krem czekoladowy:
- 1/2 awokado
- 1/2 dojrzałego banana
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie)
Wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super apetycznie. Jeszcze ten krem czekoladowy <333 jaka szkoda tylko (AŻ) że nie mam gofrownicy :(
OdpowiedzUsuńZ tym kremem na pewno smakowały wyśmienicie ;)
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na takie gofry. Swojsko i pysznie, mniamm.
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego zdrowego, chrupiącego gofra :) Sama gofrów nigdy nie robiłam (nie mam gofrownicy), a i kupne chyba tylko raz - ale smakowały bardzo dobrze :)
OdpowiedzUsuńKrem czekoladowy to cudo :) Kiedyś często robiłam gofry i właśnie zauważyłam, że jak się nie ubije białek to gofry siè lepiej trzymają i są bardziej chrupiące, choć wiele zależy od gofrownicy. Chyba muszę zrobić gofry któregoś dnia :))
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubimy gofry gryczane lub owsiane ale takie też są pycha :)
OdpowiedzUsuńTakie pyszności, a ja nie mam gofrownicy :(
OdpowiedzUsuńGofry są boskie <3
OdpowiedzUsuńZ tym kremem wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCudowne są te gofry. No i jeszcze ten krem 💗
OdpowiedzUsuńBardzo kusząca propozycja :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe gofry i z tym kremem muszą smakować wybornie :D jak piszesz do szczęścia brak tylko truskawek :D
OdpowiedzUsuń