poniedziałek, 28 maja 2018

Bezglutenowe gofry z kremem czekoladowym

Gofry z czekoladą

To już mój drugi eksperyment z goframi bezglutenowymi. Teraz udoskonaliłam nieco przepis dzięki czemu gofry wyszły bardziej puszyste i chrupiące. Tym razem w smaku jak najbardziej przypominały tradycyjne gofry (a nie omleta jak wcześniej :), ale wciąż pozostały bezglutenowe i nieco odchudzone. Wykonałam je z mąki ryżowej i koksowej, a białek nie ubijałam tylko zmiksowałam jajko razem z resztą składników. Co do mąki kokosowej to dużo zależy od tego jakiej firmy mamy - czasem trzeba będzie dolać troszkę więcej mleka, aby ciasto nie było zbyt suche. Z poniższych składników wyszły mi dwa gofry, ale za to bardzo sycące, a już zwłaszcza podane z pysznym i zdrowym kremem czekoladowym z awokado. Na to jeszcze wiórki kokosowe, niestety nie miałam żadnych świeżych owoców, bo takie śniadanko byłoby jeszcze pyszniejsze. Zwłaszcza truskawki idealnie by się z nimi komponowały, ale myślę, że maliny albo borówki też będą doskonale pasować.

Składniki (2 gofry):

  • 1 duże jajko 
  • 2 płaskie łyżki mąki kokosowej 
  • 3 łyżki mąki ryżowej 
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego 
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki ksylitolu
Krem czekoladowy:
  • 1/2 awokado
  • 1/2 dojrzałego banana 
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do dobrze nagrzanej i wysmarowanej olejem kokosowym gofrownicy i piec przez kilka minut (5-10 minut). 
Składniki na krem zblendować i posmarować gofry.

Gofry bez glutenu i bez cukru

Bezglutenowe gofry z czekoladą

14 komentarzy:

  1. Wyglądają super apetycznie. Jeszcze ten krem czekoladowy <333 jaka szkoda tylko (AŻ) że nie mam gofrownicy :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tym kremem na pewno smakowały wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi ochoty na takie gofry. Swojsko i pysznie, mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym takiego zdrowego, chrupiącego gofra :) Sama gofrów nigdy nie robiłam (nie mam gofrownicy), a i kupne chyba tylko raz - ale smakowały bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krem czekoladowy to cudo :) Kiedyś często robiłam gofry i właśnie zauważyłam, że jak się nie ubije białek to gofry siè lepiej trzymają i są bardziej chrupiące, choć wiele zależy od gofrownicy. Chyba muszę zrobić gofry któregoś dnia :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Najbardziej lubimy gofry gryczane lub owsiane ale takie też są pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie pyszności, a ja nie mam gofrownicy :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Z tym kremem wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne są te gofry. No i jeszcze ten krem 💗

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniałe gofry i z tym kremem muszą smakować wybornie :D jak piszesz do szczęścia brak tylko truskawek :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...