Dziś kolejne pyszne mini fit serniczki, tym razem na słodkim, bardzo prostym spodzie z daktyli. Serniczki robi się szybko, są naprawdę przepyszne i będą idealnym deserem na weekend, imprezę lub po prostu szybką przekąską. Jak widać na zdjęciach lekko przypiekł mi się wierzch, choć smakowo serniczki nic na tym nie straciły, choć radzę ich jednak pod koniec pilnować lub piec nieco krócej. Następnym razem też będę bardziej uważać kiedy będę je piekła, a na pewno zrobię je jeszcze raz, bo smakują naprawdę wyśmienicie - delikatnie i kremowo. Spód z daktyli i wiórków kokosowych również okazał się bardzo dobrym pomysłem, nie dość że jest bardzo szybki w przygotowaniu to świetnie pasuję do tych serniczków.
Składniki (ok. 10 sztuk):
Spód:
Piec w 170ºC przez około 25-30 minut (pod koniec pilnować, żeby wierzch zbytnio się nie przypiekł).
- ok. 100 g daktyli + woda do namoczenia
- 80 g wiórków kokosowych
- 200 g chudego twarogu
- 200 g twarożku Wieluń. Mój Ulubiony
- 1 jajko
- 1/3 szklanki ksylitolu
- szczypta mielonej wanili (opcjonalnie)
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
Wykonanie:
Spód: Daktyle zalać gorącą wodą (do przykrycia) i zostawić do namoczenia na około 1 godzinę. Następnie lekko odsączyć, przełożyć do blendera i zmiksować z wiórkami kokosowymi na gładką masę. Następnie odrywać kawałki masy i wylepiać nimi spód foremek na muffinki.
Masa serowa: Do miski przełożyć oba twarogi, wbić jajko, dodać ksylitol i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać budyń oraz wanilię i delikatnie zmiksować lub wymieszać. Przygotowaną masę wykładać na daktylowy spód.Piec w 170ºC przez około 25-30 minut (pod koniec pilnować, żeby wierzch zbytnio się nie przypiekł).
Chętnie porwałabym taki fajny serniczek na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńTe mini serniczki to coś zdecydowanie dla mnie.
OdpowiedzUsuńMini - mini kalorie i mini wyrzuty? xD
OdpowiedzUsuńŻartuje.. takie mini serniczki są urocze w swojej prostocie i wyglądzie. Takie małe co nieco - przyjemnosć dla dużego i małego :D :)
Jakie śliczne, apetyczne ciacha :)
OdpowiedzUsuńLoona! Bo ja naprawdę za miesiąc z Twojej winy będę ważyła 10 kilo więcej! :D
OdpowiedzUsuń:*
UsuńTwoje serniczki zjadłabym w każdym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam spody tego rodzaju - połączenie daktyli z kokosem to coś przepysznego :)
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie i zapewne tak smakują!
OdpowiedzUsuńKochana ale pyszności wyczarowałaś :-)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł! I takie serniczki można wziąć ze sobą na drugie śniadanie! Pycha!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię wykorzystywać daktyle do wypieków :)
OdpowiedzUsuńWczoraj jadłyśmy sernik a dzisiaj znów byśmy go zjadły jak widzimy te serniczkowe babeczki :D
OdpowiedzUsuń