Sezon na szparagi powoli się rozkręca, więc dziś przedstawiam mój ostatni obiad, który robi się błyskawicznie. Makaron w różnych połączeniach to u mnie zawsze sprawdzony sposób na smaczny i szybki obiad. Tym razem padło na szparagi z dodatkiem indyka i pieczarek. Oryginalny przepis na to danie pochodzi z bloga Smak Mojego Domu, na który serdecznie zapraszam - można tam znaleźć mnóstwo pomysłów na pyszne obiady i nie tylko. To danie bardzo mi posmakowało i zawsze w sezonie na szparagi, kiedy będę mieć ochotę na coś prostego i szybkiego na pewno będę je powtarzać :)
Inspiracja: Smak Mojego Domu
Inspiracja: Smak Mojego Domu
Sładniki (2 porcje):
- ok. 500 g pieczarek
- 400 g filetu z piersi indyka
- 200 g makaronu fusilli (u mnie bezglutenowy)
- pęczek zielonych szparagów
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- sól i pieprz
Indyka pokroić w kostkę, przełożyć do pudełeczka, przyprawić i polać łyżką oliwy. Wsadzić na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie usmażyć na patelni bez tłuszczu (można delikatnie podać go wodą).
Pieczarki pokroić w niewielkie, ale grube kawałki.Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki, obrać końce i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pieczarki, dodać sól oraz pieprz i smażyć, aż odparuje z nich woda. Podsmażone pieczarki zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wrzucić szparagi (można dodać troszkę oleju). Szparagi posolić i smażyć, aż zmiękną i lekko się przyrumienią (ok. 6 minut).
Do podsmażonych szparagów dodać pieczarki oraz indyka. Całość wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
W międzyczasie, w osolonej wodzie, ugotować makaron.
Do szparagów z pieczarkami dodać ugotowany makaron, całość dokładnie wymieszać i podsmażyć przez ok. 1 minutę.
Coraz częściej widuje na blogach szparagi - mają wielu zwolenników ;)
OdpowiedzUsuńTaki obiad jest prosty w przygotowaniu i z pewnością pożywny :)
Zielono i wiosennie- tak jak lubię. Szkoda tylko, że sezon na szparagi jest tak krótki.
OdpowiedzUsuńPysznie i pożywnie , mniamm -:)
OdpowiedzUsuńFajne danie, lubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam szparagów :) Ale na blogach widać je co raz częściej ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie - mniam!
Uwielbiam takie makaronowe dania z warzywami, a ze szparagami jeszcze nie próbowałam, pycha! :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie dania makaronowe :)
OdpowiedzUsuńPysznie, zdrowo i zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że zainspirowałam Ciebie i mój przepis Ci się spodobał. Zrobię na obiadek Twoją propozycję. Wygląda bardzo apetycznie i z pewnością jest pyszne. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuń