Pyszne i popularne kuleczki rafaello w zdrowej wersji, przepis na nie pewnie już od dawna krąży po sieci, ale ja dopiero teraz postanowiłam przygotować swoją wersję. Długo nie mogłam się za nią zabrać, bo jakoś utkwiło mi, że lepienie takich kuleczek pewnie mi niezbyt wyjdzie, albo będą się one strasznie kruszyć. Byłam więc miło zaskoczona kiedy wszystko poszło naprawdę sprawnie i przygotowanie takiego deseru nie zajęło wcale dużo czasu. Nie było też problemu z gotowaniem kaszy, bo w tym przepisie nie musi ona być sypka, a nawet dobrze jeżeli się rozgotuje i wyjdzie bardziej "paćka" :) Do przygotowania takiego deseru nie trzeba dużo składników - kuleczki można przygotować w prostej wersji, w której wystarczy nam kasza, wiórki, mleko kokosowe i coś do posłodzenia. Można je też wzbogacić o migdały, co bardzo polecam, bo wtedy smakują jeszcze lepiej. Takie kuleczki będą doskonałym pomysłem na zdrową przekąskę lub deser, ale świetnie sprawdzą się też podczas imprez.
Składniki (około 10-12 kuleczek):
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 3 łyżki miodu, syropu z agawy lub ksylitolu
- 5 łyżek wiórków kokosowych + ok. 1/2 szklanki do obtoczenia kuleczek
- opcjonalnie: 1/3 szklanki zmielonych na mąkę migdałów i kilka obranych ze skórki całych migdałów*
Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, następnie przelać raz gorącą a raz zimną wodą. Przełożyć do rondelka i zalać 1 i 1/2 szklankami mleka, gotować około 20-25 minut (kasza powinna wchłonąć całe mleko i wyjść gęsta i zbita), pod koniec dosłodzić, wsypać wiórki kokosowe oraz opcjonalnie zmielone migdały i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie wilgotną dłonią formować kulki (do środka można włożyć migdał) i obtaczać w wiórkach kokosowych. Przełożyć do pudełeczka i schłodzić w lodówce .
*Migdały należy zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut, po tym czasie obrać je ze skórki
Bardzo lubię takie zdrowsze wersje słodkości! :)
OdpowiedzUsuńSporo o nich słyszałam - jedni chwalą, inni mówią, że nie są jakieś "specjalne" w smaku. Sama nigdy nie robiłam i nie zapowiada się aby miało się to zmienić ale gdyby Ktoś mnie poczęstował, to czemu nie :) Apetycznie wyglądają, tylko brakuje migdałka w środku, bo to jednak rafaello xD
OdpowiedzUsuńA Paulę również pozdrawiam <3
Też mi się wydawało, że nie będą jakąś super smakować, ale jednak okazało się że bardzo mi posmakowało :D Chociaż nigdy nie byłam wielką fanką Rafaello, więc może dlatego ;D
UsuńPo zjedzeniu tych zrobiłam od razu następną porcją i tym razem dodałam migdały - wyszły jeszcze lepsze :D
wyglądają fajnie, z chęcią wypróbuję taką "odchudzoną" wersję:)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne i wyszły super. Twoje wyglądają świetnie zwłaszcza w towarzystwie truskawek :)
OdpowiedzUsuńWow,, niech ktoś dla mnie zrobi takie rafaello <3
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe kuleczki. Porywam kilka i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś i mi bardzo smakowały :) Dobry pomysł na przemycenie kaszy do diety :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, bo mnie ciekawi smak :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy te kuleczki i z ryżu jaśminowego też wychodzą pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam Rafaello i to Twoje z pewnością by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojego męża.
OdpowiedzUsuńuwielbiam te jaglane kuleczki i dość często robię :)
OdpowiedzUsuńW przepisie jest 2 i1/2 szklanki mleka kokosowego a w opisie przygotowania dodajemy 1 i 1/2 szklanki mleka do kaszy. Ktora wersja jest prawidlowa?
OdpowiedzUsuńTak jak w opisie - 1 i 1/2 szklanki mleka :) W składnikach coś mi się źle kliknęło ;D
UsuńJuż poprawiam :)