sobota, 12 maja 2018

Ciasto owsiane z borówkami i czekoladą

Zdrowe ciasto z owocami i czekoladą

Dziś zapraszam bardzo szybki, pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które przy okazji jest zdrowe nie zawiera cukru ani tłuszczu. Ciasto robi się naprawdę błyskawicznie, jako fanka prostych przepisów uwielbiam jak coś wystarczy wymieszać w jednej misce i gotowe. Wystarczy godzina i mamy pyszne ciasto na niedziele, można je też przygotować w środku tygodnia i zabrać ze sobą jako pożywny posiłek do pracy. Skład też jest bardzo prosty, użyłam mrożonych borówek, ale dobrze sprawdzą się każde inne owoce, a w sezonie oczywiście najlepsze będą świeże. 
I mała rada - zawsze dodając mrożonych owoców do ciast, nie rozmrażam ich najpierw tylko po wyjęciu z zamrażalnika od razu dodaje do ciasta, dzięki czemu owoce nie puszczają soku. Natomiast jeśli używamy świeżych i soczystych owoców to polecam najpierw oprószyć je mąką. 
Ciasto robiłam w bardzo małej formie (wymiary 20x20 cm), dlatego jeśli używamy większej to polecam podwoić ilość składników :)

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 duży banan
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki borówek świeżych lub mrożonych
  • 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Mąkę, cynamon,proszek, i sól wsypać do dużej miski i wymieszać. Banana, ksylitol, jajko i mleko przełożyć do blendera i zmiksować przez chwilę do gładkiej konsystencji. Przelać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać do połączenia się składników. Wsypać czekoladę i borówki, zostawiając trochę na wierzch. Wymieszać a następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pozostałą czekoladą i owocami. Piec około 30 minut w 180 stopniach.


Szybkie ciasto

Zdrowe ciasto z owocami

Ciasto z borówkami

Ciasto owsiane

21 komentarzy:

  1. Ciasto wyglada cudownie i z pewnoscią tak smakuje... samo prosi się o spróbowanie :) Idealne o każdej porze dnia i nocy (gdyby ktoś zgłodniał) xD
    Dziękuję za radę odnośnie owoców - kiedyś o tym mi wspominałaś ale wyleciało mi z pamięci :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana!
    Ja już wiem doskonale jaki jest Twój plan! Wstawiasz te wszystkie pyszne, zdrowe słodkości bym nie mogła powstrzymać się przed upieczeniem ich. Potem bym je zjadla, a na końcu urósł by mi tyłek większy od szafy trzy drzwiowej! Przecież nawet od fit słodkości można przytyc! I czemu Ty się nad nami tak pastwisz, co? Ty będziesz mieć figurę, jak modelka z Vouga a ja się w drzwiach nie zamieszczę:(
    A tak na poważnie, to kolejny przepis, który na pewno przetestuję. Zamienię tylko borówki na truskawki i zrezygnuję z czekoladyy.
    To jak jest z tymi mrożonymi owocami do wypieków? Inni piszą by rozmrozić, bo wyjdzie zakalec inni, że nie. No oszaleć idzie ��
    Pozdrawiam cieplutko! ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha :D Nie no do figury modelki Vogue to mi daleko, w końcu właśnie uwielbiam słodkości i właśnie, żeby je jeść "bez wyrzutów sumienia" muszę sobie tworzyć jakieś ich fit wersję ;D I tak jak piszesz można z nimi też przesadzić i też mi się zdarza zjeść za dużo, a już zwłaszcza jak wyjdzie coś wyjątkowo pysznego ;D
      Mam nadzieję, że ciasto posmakuje :) Z truskawkami też jakieś na pewno zrobię :D
      Hmm co do mrożonych owoców - zawsze używam nierozmrożonych i chyba nigdy nie wyszedł mi zakalec... Choć w sumie prawie wszystkie moje fit wypieki wychodzą dość niskie, ale zwalam to raczej na cięższą mąkę ;)
      Również serdecznie pozdrawiam :*

      Usuń
  3. zapowiada się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosty ale na pewno smacznh przepis - z tych składników musiało wyjść coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak marzenie, a dodanie borówek jest genialnym pomysłem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie. Z chęcią zapakowałabym kawałek do mojego lunchboxu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z czekoladą takie ciacho borówkowe to jest to!! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, bardzo lubię ciasta z borówkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne, wilgotne ciasto. Z pewnością zaspokoi gusta każdego!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. super ciacho :) idealnie by później je zabrać ze sobą do pracy jako drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ekstra :) doceniam eksperymentowanie z ciastami na innych mąkach niż pszenne :) Są dużo bardziej oporne, ale twoje ciasto wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne, pyszne! Raz zrobiłam bez borówek i też było smaczne☺

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziewczyny wlasnie robie ale chyba nie dopatrzylam w jakiej temp piec?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czym mozna zastapic banana? Probowalyscie jakis zamiennik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast banana można dodać jeszcze jedno jajko :) Ewentualnie można użyć musu jabłkowego.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...