Dziś zapraszam bardzo szybki, pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które przy okazji jest zdrowe nie zawiera cukru ani tłuszczu. Ciasto robi się naprawdę błyskawicznie, jako fanka prostych przepisów uwielbiam jak coś wystarczy wymieszać w jednej misce i gotowe. Wystarczy godzina i mamy pyszne ciasto na niedziele, można je też przygotować w środku tygodnia i zabrać ze sobą jako pożywny posiłek do pracy. Skład też jest bardzo prosty, użyłam mrożonych borówek, ale dobrze sprawdzą się każde inne owoce, a w sezonie oczywiście najlepsze będą świeże.
I mała rada - zawsze dodając mrożonych owoców do ciast, nie rozmrażam ich najpierw tylko po wyjęciu z zamrażalnika od razu dodaje do ciasta, dzięki czemu owoce nie puszczają soku. Natomiast jeśli używamy świeżych i soczystych owoców to polecam najpierw oprószyć je mąką.
Ciasto robiłam w bardzo małej formie (wymiary 20x20 cm), dlatego jeśli używamy większej to polecam podwoić ilość składników :)
I mała rada - zawsze dodając mrożonych owoców do ciast, nie rozmrażam ich najpierw tylko po wyjęciu z zamrażalnika od razu dodaje do ciasta, dzięki czemu owoce nie puszczają soku. Natomiast jeśli używamy świeżych i soczystych owoców to polecam najpierw oprószyć je mąką.
Ciasto robiłam w bardzo małej formie (wymiary 20x20 cm), dlatego jeśli używamy większej to polecam podwoić ilość składników :)
Składniki:
- 1 jajko
- 1 duży banan
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1/2 szklanki borówek świeżych lub mrożonych
- 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Mąkę, cynamon,proszek, i sól wsypać do dużej miski i wymieszać. Banana, ksylitol, jajko i mleko przełożyć do blendera i zmiksować przez chwilę do gładkiej konsystencji. Przelać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać do połączenia się składników. Wsypać czekoladę i borówki, zostawiając trochę na wierzch. Wymieszać a następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pozostałą czekoladą i owocami. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Ciasto wyglada cudownie i z pewnoscią tak smakuje... samo prosi się o spróbowanie :) Idealne o każdej porze dnia i nocy (gdyby ktoś zgłodniał) xD
OdpowiedzUsuńDziękuję za radę odnośnie owoców - kiedyś o tym mi wspominałaś ale wyleciało mi z pamięci :*
Proszę bardzo :D
UsuńBuziaki :*
UsuńKochana!
OdpowiedzUsuńJa już wiem doskonale jaki jest Twój plan! Wstawiasz te wszystkie pyszne, zdrowe słodkości bym nie mogła powstrzymać się przed upieczeniem ich. Potem bym je zjadla, a na końcu urósł by mi tyłek większy od szafy trzy drzwiowej! Przecież nawet od fit słodkości można przytyc! I czemu Ty się nad nami tak pastwisz, co? Ty będziesz mieć figurę, jak modelka z Vouga a ja się w drzwiach nie zamieszczę:(
A tak na poważnie, to kolejny przepis, który na pewno przetestuję. Zamienię tylko borówki na truskawki i zrezygnuję z czekoladyy.
To jak jest z tymi mrożonymi owocami do wypieków? Inni piszą by rozmrozić, bo wyjdzie zakalec inni, że nie. No oszaleć idzie ��
Pozdrawiam cieplutko! ;*
Hahaha :D Nie no do figury modelki Vogue to mi daleko, w końcu właśnie uwielbiam słodkości i właśnie, żeby je jeść "bez wyrzutów sumienia" muszę sobie tworzyć jakieś ich fit wersję ;D I tak jak piszesz można z nimi też przesadzić i też mi się zdarza zjeść za dużo, a już zwłaszcza jak wyjdzie coś wyjątkowo pysznego ;D
UsuńMam nadzieję, że ciasto posmakuje :) Z truskawkami też jakieś na pewno zrobię :D
Hmm co do mrożonych owoców - zawsze używam nierozmrożonych i chyba nigdy nie wyszedł mi zakalec... Choć w sumie prawie wszystkie moje fit wypieki wychodzą dość niskie, ale zwalam to raczej na cięższą mąkę ;)
Również serdecznie pozdrawiam :*
zapowiada się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie
OdpowiedzUsuńProsty ale na pewno smacznh przepis - z tych składników musiało wyjść coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńKochana wspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńWygląda jak marzenie, a dodanie borówek jest genialnym pomysłem.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Z chęcią zapakowałabym kawałek do mojego lunchboxu :)
OdpowiedzUsuńZ czekoladą takie ciacho borówkowe to jest to!! :D
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo lubię ciasta z borówkami :)
OdpowiedzUsuńPyszne, wilgotne ciasto. Z pewnością zaspokoi gusta każdego!!!
OdpowiedzUsuńsuper ciacho :) idealnie by później je zabrać ze sobą do pracy jako drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńekstra :) doceniam eksperymentowanie z ciastami na innych mąkach niż pszenne :) Są dużo bardziej oporne, ale twoje ciasto wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńPyszne, pyszne! Raz zrobiłam bez borówek i też było smaczne☺
OdpowiedzUsuńDziewczyny wlasnie robie ale chyba nie dopatrzylam w jakiej temp piec?
OdpowiedzUsuń180 stopni :) Zaraz dopiszę do przepisu ;)
UsuńCzym mozna zastapic banana? Probowalyscie jakis zamiennik?
OdpowiedzUsuńZamiast banana można dodać jeszcze jedno jajko :) Ewentualnie można użyć musu jabłkowego.
Usuń