Proste i pyszne muffinki, do tego bardzo pożywne, zrobione z płatków owsianych i mąki owsianej, z chrupiącymi orzechami, bez cukru i z niewielką ilością tłuszczu. Muffiki oczywiście w mojej ulubionej wersji, czyli czekoladowej i jak zwykle słodzone bananami, które sprawiają również że konsystencja jest lekko wilgotna i miękka. W przekroju przypominają pieczoną owsiankę, są bardzo sycące, dlatego świetnie sprawdzą się na przekąskę na wynos, ale można je również zjeść na śniadanie - najlepiej posmarować je wtedy masłem orzechowym! :)
Składniki (10-12 sztuk):
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 duże jajko
- 3 dojrzałe banany
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1/3 szklanki mleka (u mnie roślinne)
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów (u mnie włoskie)
- 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Płatki owsiane zmiksować przez chwilkę w blenderze (wystarczy kilka pulsów, nie muszą być drobne jak mąka). Przesypać do miski, dodać mąkę owsianą, kakao, proszek do pieczenia oraz cynamon i wszystko wymieszać. W blenderze umieścić banany, jajko, ksylitol oraz olej i zblendować na gładką masę. Przelać do miski z suchymi składnikami, wlać mleko i wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy i czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć do foremek na muffinki (do około 2/3 wysokości) i piec przez około 25 minut.
Jak one apetycznie wyglądają w przekroju ♥ A smak? z pewnością jest obłędny - z takimi składnikami nie ma innego wyjścia :D Moja Ciocia będzie miała ciężki wybór - ostatnio pytała o przepis na muffinki. Dzisiaj podesłałam jej jeden z krówkami a teraz widzę kolejny, który z pewnością ją zainteresuje xD Ja sama mam już dwa ciekawe przepisy na wypiek z okazji Dnia Mamy :) Będzie muffinkowo i różnorodnie xD
OdpowiedzUsuńA probowałaś może te muffinki zweganizować? :)
Dziękuję :) Pożywne są bardzo, a w smaku to właśnie taka pieczona owsianka, bo płatki są dość mocno wyczuwalne, co mi bardzo odpowiada:D
UsuńAkurat tych nie próbowałam zweganizować, ale na pewno można pokombinować - w przepisie jest tylko 1 jajko, więc myślę, że udałoby się je łatwo zastąpić :)
Przepisy już podesłane :D
UsuńChyba siemię lniane... nie wiem czy odważyć się i ryzykować ;)
w sam raz do zabrania na wynos na wycieczkę lub do pracy :)
OdpowiedzUsuńMusiało wyjść coś genialnego, jak są w nich płafki owsiane, kakao i orzechy :)
OdpowiedzUsuńjakie fajne te muffinki
OdpowiedzUsuńTakie muffinki są bardzo sycące i lubimy brać je w pudełeczko na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne
OdpowiedzUsuńŚwietne babeczki. Lubię wypieki z dodatkiem płatków owsianych.
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe, same zalety :)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadła bym taka muffinkę. Wyglądają na syte i zdrowe zarazem.
OdpowiedzUsuńZawierają wszystkie składniki, które bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki
OdpowiedzUsuńBardzo fajne. Koniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńNatalko, Natalko i co ja mam z Tobą zrobić, co? :D
OdpowiedzUsuń