sobota, 25 listopada 2017

Mini serniczki na owsianym spodzie z jabłkami i kruszonką

Zdrowy serniki

Przepisu na mini serniczki na blogu nie było już dawno, zresztą również bardzo dawno żadnych nie jadłam. Serniki najbardziej kojarzą mi się z jesienią, a nawet zimą i zbliżającymi się Świętami. Postanowiłam więc, że tym razem zrobię je w bardziej wyszukanej formie i w przeciwieństwie do poprzednich przepisów wzbogacę je o spód i jakieś pyszne dodatki - padło na podsmażone z cynamonem jabłka i orzechowo-owsianą kruszonkę. Powstały więc serniczki w jesiennej wersji i naprawdę w takim połączeniu smakują rewelacyjnie. To nawet takie mini serniko-szarlotki :D Oczywiście użyłam zdrowszych zamienników, więc nie ma w nich białego cukru, mąki pszennej czy masła. Serniczki nie są jednak bardzo odchudzone, bo użyłam serka Wieluń. Mój Ulubiony - ma on dość sporo tłuszczu, ale świetnie sprawdza się do serników i nadaje cudownej, kremowej konsystencji. Kruszonkę zrobiłam z płatków owsianych i wzbogaciłam ją o chrupiące orzechy włoskie. Serniczki wyszły przepyszne i bardzo ładnie prezentowały się na talerzyku, doskonale sprawdzą się więc nie tylko jako zdrowa przekąska, czy deser do kawy, ale też przy różnych okazjach, na pewno będą idealnie pasować na świąteczny stół .

Składniki (10-12 sztuk):

Spód:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki ksylitolu
Masa sernikowa:
  • 250 g sera twarogowego (użyłam Wieluń. Mój Ulubiony)
  • 4 łyżki budyniu waniliowego
  • 4-5 łyżek ksylitolu
  • 1 jajko
  • szczypta mielonej wanilii
Jabłka i kruszonka:
  • 1 jabłko
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych 
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 garście posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Spód: Płatki owsiane zmiksować za pomocą miksera do konsystencji mąki. Wsypać do miski, dodać mąkę pełnoziarnistą, ksylitol, cynamon i wlać olej kokosowy. Wymieszać - ciasto ma wyjść lekko wilgotne i kleiste. Ciastem wylepić spód foremek na muffinki (użyłam silikonowych). Podpiec około 10 minut.
Masa sernikowa: Do miski przełożyć twaróg, wbić jajko, dodać ksylitol i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać budyń oraz wanilię i delikatnie zmiksować lub wymieszać. Ser wyłożyć na podpieczony spód, zostawiając miejsce na jabłka i kruszonkę.
Jabłka i kruszonka: Jabłka pokroić w drobną kostkę i przez chwilkę podsmażyć na suchej patelni, dodając pod koniec cynamon (jabłka mają lekko zmięknąć). Następnie wyłożyć jabłka na masę twarogową. 

Do miski wrzucić wszystkie składniki i wyrobić na kruszonkę, którą następnie posypać na wierzch serniczków.
Piec w 170
ºC przez około 30 minut (pod koniec pilnować, żeby kruszonka zbytnio się nie przypiekła).

Fit serniczki na owsianym spodzie

Dietetyczny sernik

Dietetyczny sernik z owocami


Serniczki z jabłkami

21 komentarzy:

  1. Brakuje mi Ciebie tutaj na blogu i Twoich wpisów, ale rozumiem, że to brak czasu. Mam nadzieję, że w grudniu znajdziesz go więcej aby poczuć magię świątecznych przygotować a potem magię Świąt :) Nie ma może Ciebie tutaj często ale kiedy przychodzisz to z prawdziwą petardą :) Apetyczne te serniczki :) A jeśli chodzi o twaróg to każda babcia i mama powie, że sernik z chudego twarożku nie jest smaczny... zresztą i tak do serników najczęściej dodaje się masło a w przypadku tłustego twarożku jest ono juz zbędne ;)

    PS Podjęłabyś się wyzwania "ulepszenia" przepisu na minimakowce z serem z bloga mojewypieki? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :* Czas rzeczywiście tak szybko leci, że nawet się nie zorientowałam, że poprzedni wpis dodałam prawie tydzień temu! :D

      Chodzi Ci o ten przepis: http://www.mojewypieki.com/post/mini-makowce-z-serem ? Pisząc "ulepszenie" masz na myśli lekkie uzdrowienie i odchudzenie ? :D Pysznie wyglądają takie mini makowce i byłyby fajnym pomysłem na Święta :) Tylko z maku jeszcze nigdy nie nie robiłam (zresztą jem go tylko przy okazji Świąt), więc to byłoby dla mnie rzeczywiście wyzwanie :D

      Usuń
    2. A zdajesz sobie sprawę z tego, ze już lada dzień a będzie grudzień? :D

      Tak ten :) Odchudzać nie musisz (masz swój ulubiony twarożek i jego się trzymaj), ale uzdrowić jak najbardziej :) Może karmel z daktyli, jakaś "inna" ciekawa wkładka? Twoja głowa jest pełna świetnych pomysłów i jestem pewna, że wymyśliłbyś coś pysznego a wiele osób byłaby zadowolona ;) Poza tym idą Święta a to dobra okazja na Świąteczne przepisy :)
      Twoje serniczki przepięknie będą wygladać na świątecznym stole ;)

      Usuń
    3. Nie no o grudniu pamiętam :D Ten tydzień mi jakoś wyjątkowo szybko zleciał ;)

      Właśnie od razu jak spojrzałam na ten przepis to pomyślałam, że w zdrowszej wersji idealny byłby karmel z daktyli :D Ewentualnie polewa z gorzkiej czekolady ;) Myślę, że te mini makowce to dobry pomysł na Święta, więc postaram się coś pokombinować :D

      Usuń
    4. Zapracowana byłaś :)

      Tak pomyślałam, ze można by to nawet na wersję wegańską przerobić :) Ostatnio słyszałam o "serniku" z fasoli a także "kaszy jaglanej". Ciekawe czy ktoś by się nabrał xD

      Usuń
  2. Połączenie moich ulubionych ciast w jednym *.* Wyglądają super i tak muszą smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wyglądają :-) uwielbiam takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniczki pod każdą postacią uwielbiam, a takie na pewno smakują genialnie, więc podkradam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniale wyszły Ci te serniczki i do tego są zdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wróciłam właśnie z pracy i chętnie bym coś takiego do popołudniowej kawki zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkie warstwy prezentują się pysznie, a najbardziej chyba smakowałby mi spód :)
    A co do twarogu to mam jeden sprawdzony w wiaderku, ma chyba 4% tłuszczu, ale jest bardzo kremowy i wygląda właśnie jak zmielony naturalny twaróg :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co tu dużo pisać - obłędne... Kruszonka bije wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjny przepis! Na pewno go wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają obłędnie, a ta kruszonka super kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pychota nie mogłam się oprzeć i od razu po wejsciu do domu zrobiłam...obłęd DZIĘKUJĘ

    OdpowiedzUsuń
  12. pychota nie mogłam się oprzeć i od razu po wejsciu do domu zrobiłam...obłęd DZIĘKUJĘ

    OdpowiedzUsuń
  13. Plus ta kruszonka <3 To jest prawdziwa pychota :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smakowite, zgrabne porcyjki i uwielbiana chyba przez wszystkich kruszonka. Super.

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam czym moge zastapic budyn? Maka ziemniaczana nie wchodzi rowniez w gre �� pozostale skladniki dla mnie idealne ��

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...