Pyszna i zdrowa przekąska, do której nie potrzebujemy piekarnika i wielu składników. Kuleczki są słodkie, zrobione z pysznych i zdrowych składników. Połączenie kokosa i masła orzechowego zawsze jest bardzo dobrym pomysłem :) Taka przekąska dodaje energii, świetnie sprawdzi się jako szybki posiłek po treningu albo w czasie zabieganego dnia. Kuleczki robi się bardzo prosto i szybko. Mogą leżeć w lodówce kilka dni, ale z pewnością znikną w momencie ;)
Składniki (13-15 kuleczek):
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać w misce. Nabierać łyżka ciasto i za pomocą dłoni formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Bardzo mocno dociskać, a gdyby się lepiły zwilżyć dłonie wodą. Układać w pudełeczku wyłożonym papierem do pieczenia i wsadzić do lodówki na 1-2 godziny.
Jest dużo masła orzechowego - musi być dobre :D
OdpowiedzUsuńNa takie kulki to ja się pisze :) Masło orzechowe uwielbiam :) Pycha!
OdpowiedzUsuńZ masła orzechowego, płatków i wiórków musiało powstać coś przepysznego :)
OdpowiedzUsuńOwsiane trufelki to jedne z moich ulubionych. Polecam kolejnym razem podpiec płatki na suchej patelni. Duży plus dla smaku i naszego układu trawiennego :)
OdpowiedzUsuńcudne kuleczki samych pyszności :)
OdpowiedzUsuńPyszna przekąseczka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe kuleczki :)
OdpowiedzUsuńJak z masłem orzechowym to biorę w ciemno :D
OdpowiedzUsuńTakie proste przepisy są najlepsze, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńpyszne kuleczki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie kuleczki :)
OdpowiedzUsuń