Mocno czekoladowe muffinki bananowe, w odchudzonej wersji, z niewielką ilością tłuszczu i z pysznych pełnowartościowych składników. Muffinki są słodkie, z wyczuwalnym smakiem banana i pyszną gorzką czekoladą. Bez cukru, z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem jogurtu greckiego light. Miękkie, wilgotne i sycące, w smaku przypominają troszkę brownie bananowe, które kiedyś pojawiło się na blogu, ale te muffinki są chyba jeszcze bardziej czekoladowe :)
Idealnie sprawdzą się na szybką przekąskę, albo śniadanie.
Składniki (ok. 12 muffinek): Idealnie sprawdzą się na szybką przekąskę, albo śniadanie.
- 3 średnie dojrzałe banany
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego light
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej lub owsianej
- 4 kopiate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady 70% kakao
Wykonanie:
Banany rozgnieść. Przełożyć do miski, dodać jajko, jogurt grecki, ekstrakt waniliowy, olej kokosowy, ksylitol i wszystko wymieszać. W osobnej misce połączyć mąkę, kakao i sól. Następnie przelać mokre składniki do suchych, dodać pokrojoną czekoladę i całość wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Piec przez 25 minut w 180ºC.
Wyglądają trochę jak brownie a trochę jak murzynek. Intensywnie kakaowe z kawałeczkami bananów w środku :) Z pewnością pyszne. Świetnie prezentowałyby się na stole świątecznym a i sam Mikołaj nie pogardziłby taką muffinką w odstępstwie od ciasteczek :D
OdpowiedzUsuńAkurat mam nadmiar eko bananów w domu, więc aż się prosi, aby zrobić takie muffinki. Wyglądają smakowicie i podoba mi się bardzo kompozycja składników :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię muffinki :) Na Twoje się skuszę, bo wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńMuffinki w Twoim wydaniu zawsze są pyszne ;)
OdpowiedzUsuńSkładniki na muffinki są super to smak też musi być wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią zjadłabym taka muffinke :) i pomyśleć że jeszcze jakiś czas temu nie lubiłam czekoladowych wypieków!
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam muffinki, a czekoladowo-bananowe muszą być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńBananowe słodkości uzależniają. Robię podobne babeczki, ale na bazie mąki kokosowej.
OdpowiedzUsuńKakao z bananem to jest to co smakuje wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńO matko - pyszności!
OdpowiedzUsuńCzy moge zastapic maka jaglana lub/i kokosowa? :)
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z jaglaną :) Z mąką kokosową bym raczej nie polecała - na pewno trzeba byłoby zmienić wtedy proporcje w przepisie, ponieważ mąka kokosowa chłonie bardzo dużo płynów.
UsuńDziękuje! To prawda, kokosowa jest ciężka, mega chłonna i trudna, już mi się zdarzyły nieudane wypieki, które mój kochany chłopak zjadał ze smakiem ;)
UsuńJutro spróbuję z jaglaną lub pół na pół jaglana/orkiszowa. Miłej niedzieli!
Życzę więc udanych wypieków! Pozdrawiam :)
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń