środa, 29 listopada 2017

Dietetyczne muffinki czekoladowo - bananowe


Mocno czekoladowe muffinki bananowe, w odchudzonej wersji, z niewielką ilością tłuszczu i z pysznych pełnowartościowych składników. Muffinki są słodkie, z wyczuwalnym smakiem banana i pyszną gorzką czekoladą. Bez cukru, z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem jogurtu greckiego light. Miękkie, wilgotne i sycące, w smaku przypominają troszkę brownie bananowe, które kiedyś pojawiło się na blogu, ale te muffinki są chyba jeszcze bardziej czekoladowe :) 
Idealnie sprawdzą się na szybką przekąskę, albo śniadanie.

Składniki (ok. 12 muffinek):
  • 3 średnie dojrzałe banany 
  • 2 łyżki ksylitolu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko 
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego light 
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej lub owsianej 
  • 4 kopiate łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1/2 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady 70% kakao 

Wykonanie:

Banany rozgnieść. Przełożyć do miski, dodać jajko, jogurt grecki, ekstrakt waniliowy, olej kokosowy, ksylitol i wszystko wymieszać. W osobnej misce połączyć mąkę, kakao i sól. Następnie przelać mokre składniki do suchych, dodać pokrojoną czekoladę i całość wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Piec przez 25 minut w 18
0ºC.


15 komentarzy:

  1. Wyglądają trochę jak brownie a trochę jak murzynek. Intensywnie kakaowe z kawałeczkami bananów w środku :) Z pewnością pyszne. Świetnie prezentowałyby się na stole świątecznym a i sam Mikołaj nie pogardziłby taką muffinką w odstępstwie od ciasteczek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat mam nadmiar eko bananów w domu, więc aż się prosi, aby zrobić takie muffinki. Wyglądają smakowicie i podoba mi się bardzo kompozycja składników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię muffinki :) Na Twoje się skuszę, bo wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffinki w Twoim wydaniu zawsze są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Składniki na muffinki są super to smak też musi być wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z wielką chęcią zjadłabym taka muffinke :) i pomyśleć że jeszcze jakiś czas temu nie lubiłam czekoladowych wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, uwielbiam muffinki, a czekoladowo-bananowe muszą być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bananowe słodkości uzależniają. Robię podobne babeczki, ale na bazie mąki kokosowej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kakao z bananem to jest to co smakuje wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy moge zastapic maka jaglana lub/i kokosowa? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z jaglaną :) Z mąką kokosową bym raczej nie polecała - na pewno trzeba byłoby zmienić wtedy proporcje w przepisie, ponieważ mąka kokosowa chłonie bardzo dużo płynów.

      Usuń
    2. Dziękuje! To prawda, kokosowa jest ciężka, mega chłonna i trudna, już mi się zdarzyły nieudane wypieki, które mój kochany chłopak zjadał ze smakiem ;)

      Jutro spróbuję z jaglaną lub pół na pół jaglana/orkiszowa. Miłej niedzieli!

      Usuń
    3. Życzę więc udanych wypieków! Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...