Jedne z najlepszych placuszków jakie jadłam, puszyste, wilgotne, bardzo czekoladowe, z wyczuwalnym smakiem kokosa. Przełożone masłem orzechowym i dżemem rozpływają się w ustach i wyglądają jak mini torcik. Podobne placuszki pojawiły się już na blogu, w zwykłej, ale równie pysznej wersji (przepis), choć mi jako wielbicielce wszystkiego co zawiera kakao te zdecydowanie smakują bardziej. Wydaje mi się też, że lepiej się smażą i jest mniejsze prawdopodobieństwo, że mogą się rozlecieć (mąka kokosowa ma to do siebie, że czasem trudno z nią współpracować ;)
Placuszki są bezglutenowe, nie zawierają też mleka oraz cukru - słodyczy dodaje banan, który przy okazji sprawia, ze placuszki nie są suche. W przepisie nie użyłam mleka, ale w zależności od mąki ciasto może wyjść zbyt gęste - można wtedy dolać kilka łyżek.
Placuszki są bezglutenowe, nie zawierają też mleka oraz cukru - słodyczy dodaje banan, który przy okazji sprawia, ze placuszki nie są suche. W przepisie nie użyłam mleka, ale w zależności od mąki ciasto może wyjść zbyt gęste - można wtedy dolać kilka łyżek.
Składniki (5 placuszków):
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 1 średni dojrzały banan
- 1 kopiata łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki mąki kokosowej
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Jajko, banana, proszek do pieczenia i kakao umieścić w blenderze i miksujemy na gładka masę. Dodać mąkę kokosową i jeszcze raz zmiksować do połączenia, albo wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię posmarować olejem kokosowym i dobrze rozgrzać.Nakładać ciasto (około 2 łyżek) i smażyć na bardzo małym ogniu do zarumienienia (około 3-4 minuty). Przewrócić bardzo delikatnie i smażyć jeszcze przez chwilę.
Podawać z ulubionymi dodatkami, świetnie sprawdzi się dżem i masło orzechowe.
Wyglądają jak brownie z masłem orzechowym :D Majstersztyk :D Dla tych którzy kochają kakao ♥
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne placuchy :) muszę spróbować ich w wersji z kakao :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie skosztuję :)
OdpowiedzUsuńMam resztki mąki kokosowej własnej produkcji i wypadałoby zużyć - dzięki za podpowiedź ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki :-)
OdpowiedzUsuńApetyczne, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak ciasto czekoladowe, a skład wskazuje, że smakowały genialnie :)
OdpowiedzUsuńNasze ulubione placuszki to właśnie wszystkie z mąką kokosową <3
OdpowiedzUsuń