Rzadko pojawiają się na blogu przepisy na dania wytrawy czy obiadowe. Zdecydowanie jestem fanką słodkości, oczywiście tych fit i uwielbiam piec. Jeżeli chodzi o obiady to preferuje szybkie i proste dania typu wrzuć wszystko do 1 garnka i wymieszaj :D Zwykle więc moje posiłki nie prezentują się bardzo apetycznie, ale smakowo jak najbardziej mi odpowiadają ;) Oczywiście staram się jeść zdrowo, na moim talerzu gości zwykle mnóstwo warzyw, chude mięso i ryby oraz przeróżne kasze i makarony (zwłaszcza te razowe i bezglutenowe). Bardzo lubię kuchnie azjatycką oraz włoską. Dziś więc przepis na takie szybkie i moim zdaniem pyszne danie w nieco orientalnych smakach :)
- 100 g mrożonego szpinaku
- filet z indyka
- 200 g makaronu ryżowego
- ok. 300 g mieszanki warzyw chińskich
- 200 g mieszanki meksykańskiej
- kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego lub zamiennie oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Składniki na sos wlać do miseczki i wymieszać. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Indyka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Imbir i czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego. Wrzucić imbir i czosnek i chwilkę podsmażyć, po chwili wrzucić indyka, zmniejszyć ogień i smażyć (ok. 5 minut). Następnie dodać szpinak i pozostałe warzywa, smażyć na średnim ogniu około 8-10 minut, można pod przykryciem w razie potrzeby dolać wody. Na koniec dodać makaron, wlać sos, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez około 3 minuty. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Takie proste i szybkie obiady są najlepsze.. kiedy w brzuchu burczy, kto ma czas i ochotę godzinami sterczeć przy garach - myśli się o jedzeniu. Poza tym takie szybkie opcje lubią również studenci, więc za taki przepis i oni podziekują ;)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, mogła bym takie jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :) Takie dania są super smaczne i Twoje na pewno takie jest :)
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia, danie wygląda na bardzo zdrowe i sycące :)
OdpowiedzUsuńhttp://smilingshrimp.blogspot.com
Lubię makaron ryżowy ☺
OdpowiedzUsuńcoś w sam raz dla mnie:)
OdpowiedzUsuńJestem miłośniczką takich dań :)
OdpowiedzUsuńWersją bez mięsa bym nie pogardziła, uwielbiam dania bogate w warzywa :))
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńIle kolorów na talerzu - wygląda to przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco, tyle pięknych kolorów na talerzu :)
OdpowiedzUsuńMy też wolimy słodkości a jeżeli chodzi o wytrawne dania to takie właśnie proste jednogarnkowe sprawdzają się najlepiej :D
OdpowiedzUsuńCudowne danie, uwielbiam takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńdanie w moim klimacie! :) chińszczyznę robię dość często i podaję na różne sposoby a to z ryżem lub makaronem ryżowym, tak samo jak różnie doprawiam by mi się nie znudziła :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że mamy podobne gusta :D
Usuń