niedziela, 17 września 2017

Fit ciasto z owocami

Ciasto ze śliwkami

Dziś dzielę się przepisem na pyszne i bardzo proste ciasto ze zdrowych składników, z dodatkiem słodkich i soczystych śliwek. Ciasto jest dość uniwersalne i tak naprawdę można go przygotować o każdej porze roku z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzi się kiedy mamy ochotę na jakieś szybkie weekendowe ciacho do kawki, albo nawet na spontaniczną imprezę :) Ciasto zrobiłam pół na pół z mąki orkiszowej i pełnoziarnistej, a zamiast cukru użyłam ksylitolu, ale myślę, że dobrze sprawdzi się również miód. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.

Składniki (forma 26 x 21 cm):

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki ksylitolu (lub miodu)
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 450 g śliwek lub innych owoców

Wykonanie:

Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół . W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia oraz cynamon. W drugiej misce połączyć roztopiony i przestudzony olej kokosowy, jajko, ksylitol i mleko. Przelać suche składniki do mokrych i wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Na wierzchu ciasta układać śliwki skórką do dołu. Piec w 170ºC przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).


Dietetyczne ciasto ze śliwkami

Dietetyczne ciasto z owocami

33 komentarze:

  1. mniam, przepis zapisuje do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. pełnoziarniste ciasta ze śliwkami.. uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można się wprosić na kawałek tego pysznie wyglądającego ciasta? 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje pierwsze skojarzenie, kiedy spojrzałam na ciasto i jego środek to chleb razowy na zakwasie - taki wilgotny, po brzegi wypełniony ziarnami słonecznika, z wyczuwalną nutą pełnoziarnistości (pełnoziarnisty smak ;) ) Ciasto musiało wybitnie smakować w szczególności w połączeniu z przypieczonymi śliwkami. Na dniach powinnam dostać ekologiczne (od cioci) śliwki, więc wiem jak część wykorzystam... no i ciocia skorzysta xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto rzeczywiście jest bardzo pożywne, z wyczuwalnym smakiem mąki razowej :D Śliwki bardzo fajnie się z nim komponują, a jak jeszcze będą takie z ogródka to już w ogóle będzie cudownie smakować :D

      Usuń
    2. To tak jak lubię - bardzo lubię ten "razowy" posmak... tak samo kiedy raz na ruski rok ulepię dla siebie pierogi, to z mąki pełnoziarnistej - smakują mi bardziej :) Już wyobrażam sobie ten smak w połączeniu ze śliwkami.... oj kusi mnie aby dodać do ciasta kakao, ale czy wtedy wyrośnie (kakao tak jak i mąka razowa jest ciężkie). Chyba, że dodam jeszcze jedno jajko, chociaż te swojskie są duże.... Jakby nie było będzie pysznie :D

      Usuń
    3. Pierogów z mąki pełnoziarnistej nigdy nie jadłam, chętnie bym spróbowała, tylko pewnie musiałby mi je ktoś ulepić xD Kakao to mógłby być super pomysł :) A właśnie myślę nad jakimś jesiennym ciastem z dodatkiem kakao :D
      Możliwe, że nie wyrośnie zbyt wysokie, ale za to na pewno będzie pyszne i pożywne ;D

      Usuń
    4. Zawsze mozesz sama je ulepić :D
      Jak myślisz to wymyślisz coś pysznego :D
      Będę eksperymentować i dam znać :D

      Usuń
    5. Jak najbardziej polecam w wersji z kakao :)Dałam 2 duże jajka. Wszystkim smakowało :) Warto upiec :D
      Dziękuję :)

      Usuń
    6. Super! Bardzo się cieszę i dziękuję za rekomendację :D:*

      Usuń
  5. Pycha, można jeść bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdrowe ciacho, to lubię:)
    https://sweetcruel.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, ciasto ze śliwkami to ja biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe sezonowe ciacho :) ja właśnie będę kombinować ze śliwkami jakiś deser :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię Twoje wypieki w zdrowszej wersji. To ciasto podoba mi się szczególnie. Cynamon i śliwki to przepyszny duet :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję :) Zgadzam się, cynamon i śliwki to jedno z najlepszych połączeń :D

      Usuń
  10. Uwielbiam ciasta ze śliwkami, a zwłaszcza takie z pierwiastkiem zdrowia :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł, podoba mi się, że można zastąpić cukier miodem (wolę niż ksylitol) :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda :-) z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Już same śliwki dodają pysznej słodyczy :D

    OdpowiedzUsuń
  14. takiego jeszcze nie próbowałam! wygląda naprawdę dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem teraz na diecie, więc różnego rodzaju fit przepisy są u mnie teraz na wagę złota. Apetycznie wygląda to ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasta ze śliwkami uwielbiam a jeśli do tego są zdrowe to tym bardziej :)))) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ale u Ciebie pyszne przepisy!!! wow, to ciasto jest rewelacyjne i muszę go zrobić! :) a czy można mokre składniki przelać do suchych? ;)

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Oczywiście, można przelać mokre do suchych - tylko nie mieszać zbyt długo ;D

      Usuń
  18. chętnie upiekę , ale proszę o podanie jaka jest pojemność szklanki w tym przepisie
    ( 200 czy 250 ml?}

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pysznie, bardzo apetycznie, fit ciasta lubię najbardziej :)
    https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...