Dziś dzielę się przepisem na pyszne i bardzo proste ciasto ze zdrowych składników, z dodatkiem słodkich i soczystych śliwek. Ciasto jest dość uniwersalne i tak naprawdę można go przygotować o każdej porze roku z dowolnymi owocami. Świetnie sprawdzi się kiedy mamy ochotę na jakieś szybkie weekendowe ciacho do kawki, albo nawet na spontaniczną imprezę :) Ciasto zrobiłam pół na pół z mąki orkiszowej i pełnoziarnistej, a zamiast cukru użyłam ksylitolu, ale myślę, że dobrze sprawdzi się również miód. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
Składniki (forma 26 x 21 cm):
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki ksylitolu (lub miodu)
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 450 g śliwek lub innych owoców
Wykonanie:
Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół . W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia oraz cynamon. W drugiej misce połączyć roztopiony i przestudzony olej kokosowy, jajko, ksylitol i mleko. Przelać suche składniki do mokrych i wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Na wierzchu ciasta układać śliwki skórką do dołu. Piec w 170ºC przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).
mniam, przepis zapisuje do wypróbowania
OdpowiedzUsuńpełnoziarniste ciasta ze śliwkami.. uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńCzy można się wprosić na kawałek tego pysznie wyglądającego ciasta? 😊
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńMoje pierwsze skojarzenie, kiedy spojrzałam na ciasto i jego środek to chleb razowy na zakwasie - taki wilgotny, po brzegi wypełniony ziarnami słonecznika, z wyczuwalną nutą pełnoziarnistości (pełnoziarnisty smak ;) ) Ciasto musiało wybitnie smakować w szczególności w połączeniu z przypieczonymi śliwkami. Na dniach powinnam dostać ekologiczne (od cioci) śliwki, więc wiem jak część wykorzystam... no i ciocia skorzysta xD
OdpowiedzUsuńCiasto rzeczywiście jest bardzo pożywne, z wyczuwalnym smakiem mąki razowej :D Śliwki bardzo fajnie się z nim komponują, a jak jeszcze będą takie z ogródka to już w ogóle będzie cudownie smakować :D
UsuńTo tak jak lubię - bardzo lubię ten "razowy" posmak... tak samo kiedy raz na ruski rok ulepię dla siebie pierogi, to z mąki pełnoziarnistej - smakują mi bardziej :) Już wyobrażam sobie ten smak w połączeniu ze śliwkami.... oj kusi mnie aby dodać do ciasta kakao, ale czy wtedy wyrośnie (kakao tak jak i mąka razowa jest ciężkie). Chyba, że dodam jeszcze jedno jajko, chociaż te swojskie są duże.... Jakby nie było będzie pysznie :D
UsuńPierogów z mąki pełnoziarnistej nigdy nie jadłam, chętnie bym spróbowała, tylko pewnie musiałby mi je ktoś ulepić xD Kakao to mógłby być super pomysł :) A właśnie myślę nad jakimś jesiennym ciastem z dodatkiem kakao :D
UsuńMożliwe, że nie wyrośnie zbyt wysokie, ale za to na pewno będzie pyszne i pożywne ;D
Zawsze mozesz sama je ulepić :D
UsuńJak myślisz to wymyślisz coś pysznego :D
Będę eksperymentować i dam znać :D
Jak najbardziej polecam w wersji z kakao :)Dałam 2 duże jajka. Wszystkim smakowało :) Warto upiec :D
UsuńDziękuję :)
Super! Bardzo się cieszę i dziękuję za rekomendację :D:*
UsuńPycha, można jeść bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńzdrowe ciacho, to lubię:)
OdpowiedzUsuńhttps://sweetcruel.wordpress.com/
Super, ciasto ze śliwkami to ja biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe sezonowe ciacho :) ja właśnie będę kombinować ze śliwkami jakiś deser :)
OdpowiedzUsuńPiękne ☺
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńLubię Twoje wypieki w zdrowszej wersji. To ciasto podoba mi się szczególnie. Cynamon i śliwki to przepyszny duet :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję :) Zgadzam się, cynamon i śliwki to jedno z najlepszych połączeń :D
UsuńUwielbiam ciasta ze śliwkami, a zwłaszcza takie z pierwiastkiem zdrowia :))
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, podoba mi się, że można zastąpić cukier miodem (wolę niż ksylitol) :)
OdpowiedzUsuńCiekawie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-) z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńJuż same śliwki dodają pysznej słodyczy :D
OdpowiedzUsuńtakiego jeszcze nie próbowałam! wygląda naprawdę dobrze:)
OdpowiedzUsuńJestem teraz na diecie, więc różnego rodzaju fit przepisy są u mnie teraz na wagę złota. Apetycznie wygląda to ciasto :D
OdpowiedzUsuńCiasta ze śliwkami uwielbiam a jeśli do tego są zdrowe to tym bardziej :)))) wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńale u Ciebie pyszne przepisy!!! wow, to ciasto jest rewelacyjne i muszę go zrobić! :) a czy można mokre składniki przelać do suchych? ;)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com
Dziękuję :)
UsuńOczywiście, można przelać mokre do suchych - tylko nie mieszać zbyt długo ;D
Kradnę przepis :*
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
WWW.KARYN.PL
chętnie upiekę , ale proszę o podanie jaka jest pojemność szklanki w tym przepisie
OdpowiedzUsuń( 200 czy 250 ml?}
250 ml ;)
UsuńWygląda pysznie, bardzo apetycznie, fit ciasta lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńhttps://smilingshrimp.blogspot.com