Pyszne, chrupiące i bardzo proste placuszki z cukinii. Idealne na obiad lub kolacje. Bardzo szybko się je robi, a znikają jeszcze szybciej. Idealne dla wielbicieli cukinii i prostych, lekkich dań. Można je podać np. z sosem czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego albo zjeść na samo. Placuszki dobrze smakują również na zimno, a więc świetnie sprawdzą się też jako posiłek na wynos.
Składniki (ok. 10 placuszków):
- 1 bardzo duża cukinia
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki owsianej
- koperek
- olej kokosowy do smażenia
- sól i pieprz
Cukinię umyć i zetrzeć na tarcę o dużych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę, aby puściła sok. Odsączyć, przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować placuszki, które kłaść na rozgrzanej patelni i delikatnie spłaszczyć łyżką. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do zarumieniania.
Muszę koniecznie spróbować:) pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńTeż takie robię ☺
OdpowiedzUsuńBomba, dzięki za inspiracje
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam takie placuszki ale to był niewypał :( NIe udały się... spróbuje z Twojego przepisu z lekkimi zmianami - spróbuje zweganizować bo z chęcią takie placuszki bym zjadła a do jajek mnie nie ciągnie ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo lubią cukinię i wszystko co można z niej zrobić :) Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńw tym roku jeszcze nie smażyłam ale robię nieco inne... twoje prostsze więc chętnie wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię i robię często w sezonie :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne, tylko najpierw duszę cukinię, ale spróbuję tej wersji ;D
OdpowiedzUsuńMoja mama robi podobne i są pyszne :D
OdpowiedzUsuńRobię i lubię. Pyszności. U mnie z czosnkiem i majerankiem :)
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam bardzo podobna tylko z dodatkiem mozzarelli :) Twoje wyglądają naprawdę bardzo, bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZawsze robimy na słodko ale wytrawna wersja też jest super :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki z cukinii, ale częściej robię je w wersji słodkiej - z bananem. Ale i z koperkiem robiłam, pyszne wyszły ;)
OdpowiedzUsuńWszystko co jest z cukinią, biorę w ciemno -:)
OdpowiedzUsuńRobię podobne, bardzo je lubię szczególnie teraz w sezonie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki z cukinii, są idealne :)
OdpowiedzUsuńNo to już wiem co będzie u mnie na kolację ;)
OdpowiedzUsuńw sezonie choć raz muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukiniowe placuchy. Sama też często przyrządzam ma różne sposoby. Twój przepis też przypadł mi do gustu!
OdpowiedzUsuńPlacki z cukinii kocham, bez nich świat by nie istniał :) Twój przepis na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://smilingshrimp.blogspot.com