Dziś przepis na pyszne brownie, idealne na weekend. Bardzo czekoladowe i wilgotne, a do tego zdrowe - bez cukru, z dodatkiem świeżej cukinii i zrobione z mąki pełnoziarnistej i owsianej. Można zdecydować się tylko na jedną, choć z samej owsianej może wyjść dość niskie i zbite. Cukinia nie jest wyczuwalna w cieście i jak widać na zdjęcia również w środku trudno ją wypatrzyć ;) Ciasto nie urosło zbyt wysokie, dlatego u mnie przyjęło się, że jest to brownie, ale smakiem i tak nadrabia wszystko. Ponadto można się takim ciastem najeść, więc może stanowić nie tylko pyszną przekąskę, czy deser ale też osobny posiłek - na drugie śniadanie pasuje idealnie.
Jako fanka czekoladowych wypieków muszę szczerze przyznać, że to ciasto jak na razie jest moim numerem jeden, po prostu takie jak lubię - bardzo czekoladowe, wilgotne, "ciężkawe" i przede wszystkim zdrowe. Kto jeszcze nie próbował musi jak najszybciej to nadrobić!
Składniki (forma 24 x 13 cm):
- 1 szklanka mąki pszennej pelnoziarnistej
- 1/4 szklanki mąki owsianej
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 - 3/4 szklanki ksylitolu
- 1 jajko
- 85 g roztopionego masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 szklanki drobno startej cukinii
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
W jednej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce zmiksować jajko z ksylitolem przez około 2-3 minuty. Dodać masło/olej, kawę i wymieszać. Cukinie lekko odsączyć z nadmiaru wody i dodać do masy. Następnie powoli dodawać suche składniki i mieszać, ale nie za długo - tylko do połączenia się składników (ciasto wyjdzie gęste). Przelozyć masę do keksówki posmarowanej olejem. Piec przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Ciasta a w szczególności brownie z Twojego przepisu zawsze wychodzą przepyszne :) Pewnie pieczesz je na zamówienie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Na swoje zamówienie, bo jako fanka bardzo czekoladowych ciast takie najbardziej lubię piec i jeść :D Domownicy nie mają wyjścia, choć oczywiście nie narzekają ;D
UsuńNie narzekają, czyli są zadowoleni :D Gdyby znajomi dowiedzieli się jakie smakołyki wychodza z Twojego piekarnika ustawiali by sie w kolejkach a nauczyciele prosili abyś wypiekała na jakieś targi szkolne itp :D
UsuńSwoją drogą Twoje brownie przypomina mi troche murzynka :D
Rzeczywiście w smaku przypominało murzynka :D Czyli można uznać, że to taki trochę "fit murzynek" :D
UsuńTylko jeszcze dodać wiśnie :D
UsuńPS Zaraz prześlę przepis o którym pisałam :)
Z owocami też na pewno wyszłoby pyszne :D
UsuńJak kupię cukinię to zrobię - ciocię trzeba odwiedzić - utrzymywać kontakty z rodziną :)
Usuń:)
UsuńOczywiście dam znać co i jak :)
UsuńOsobiście często robię ciasto czekoladowe z cukinią i bardzo je lubię. Jest fajnie wilgotne :)
OdpowiedzUsuńnie próbowałam, dla mnie bomba ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie "ciężkawe" wypieki - ciasto z pewnością jest przepyszne, a do tego sycące i odżywcze :) A a już nie raz się przekonałam, że cukinia pasuje do wypieków i świetnie komponuje się z kakao ;)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię :) Zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńTakie brownie jest idealne na nadchodzący weekend, pycha :)
OdpowiedzUsuńNigdy czegoś takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMmm😀👍
OdpowiedzUsuńMniam pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńja w ten weekend też robiłam ciacho czekoladowe z cukinii tylko w połączeniu z bananami :) oprócz mąki owsianej dałam gryczaną i nawet trochę urosło :) a do masła orzechowego bajka takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńOj tak, masło orzechowe do takich ciast pasuje doskonale :D
UsuńWspaniale wygląda! I jakie wilgotne!
OdpowiedzUsuńOj na jednym kawałku takiego brownie by się nie skończyło :D
OdpowiedzUsuńFajnie to wygląda :) Inspirujące. Chyba też muszę wymyślić coś słodkiego z cukinii.
OdpowiedzUsuńMniam, brownie jest najlepsze ☺
OdpowiedzUsuńTakie miałam ochotę zrobić.
OdpowiedzUsuńLubię bardzo ciasta czekoladowe, a brownie chyba najbardziej :)
OdpowiedzUsuńTwoje zdrowsze i odchudzone wypieki zawsze wyglądają tak smacznie i kusząco :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na takie brownie. Chyba zaraz upiekę -:)
OdpowiedzUsuńCzy mozna uzyc innej maki niz pszennej?
OdpowiedzUsuńMożna zrobić z samej owsianej - ciasto może wtedy wyjść dość niskie i bardziej "ciężkie" ;) Dobrze powinna sprawdzić się również mąka orkiszowa :)
Usuń