Ostatnio u mnie same słodkości, więc dzisiaj propozycja na pyszny, zdrowy i lekki obiad. Przepis pochodzi z książki "Rodzinna kuchnia Lidla", w której znajdziemy mnóstwo pomysłów na zdrowe i smaczne dania. Przepisy są proste i szybkie w wykonaniu, więc wprost idealne dla mnie ;) To danie wpadło mi w oku od razu po przejrzeniu książki . Kolorowe, ładnie podane, przywodzące na myśli letnią, ciepłą pogodę, z moim ulubionym cukiniowym spaghetti. Warzywny makaron pojawił się już na blogu przy okazji drobiowego rosołu (zainteresowanych odsyłam do przepisu, tam też jest odnośnik do specjalnej obieraczki, za pomocą której łatwo można wykonać spaghetti).
W przepisie zmieniłam nieco składniki i wykonanie sosu - zamiast marchewki użyłam czerwonej papryki, dodałam też trochę innych przypraw, a zamiast pomidorów z puszki użyłam passaty pomidorowej. Trochę inaczej też postąpiłam z makaronem z cukinii - wsadziłam go na minutę do gorącej wody, żeby cukinie zmiękły i przed podaniem makaron był ciepły. To danie na pewno świetnie komponowałoby się ze zwykłym makaronem np. pełnoziarnistym lub bezglutenowym, ale polecam je zrobić jednak z cukinią, bo prezentuje się fantastycznie, jest lżejsze, a i tak można się nim najeść.
W przepisie zmieniłam nieco składniki i wykonanie sosu - zamiast marchewki użyłam czerwonej papryki, dodałam też trochę innych przypraw, a zamiast pomidorów z puszki użyłam passaty pomidorowej. Trochę inaczej też postąpiłam z makaronem z cukinii - wsadziłam go na minutę do gorącej wody, żeby cukinie zmiękły i przed podaniem makaron był ciepły. To danie na pewno świetnie komponowałoby się ze zwykłym makaronem np. pełnoziarnistym lub bezglutenowym, ale polecam je zrobić jednak z cukinią, bo prezentuje się fantastycznie, jest lżejsze, a i tak można się nim najeść.
Składniki (2-3 porcje):
Klopsiki:
- 300 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 cebuli
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 litr bulionu warzywnego
Sos:
- 1 czerwona papryka lub 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 500 g passaty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów lub 2 duże pomidory bez skórki)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej (opcjonalnie)
- szczypta oregano lub 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Kamis (w mojej wersji)
- łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)
- 2 cukinie
- woda
Klopsiki: Mięso mielone wymieszać z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i startą na tarce cebulą. Doprawić solą, pieprzem i formować niewielkie klopsiki. Bulion warzywny zagotować. Kiedy zacznie wrzeć wrzucić klopsiki i gotować przez 25 minut. Odcedzić.
Sos: Paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę (lub zetrzeć marchewkę na tarle). Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek, a następnie cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić paprykę i smażyć na średnim ogniu przez około 8 minut. Dodać pomidory lub passatę i gotować około 5 minut od czasu do czasu mieszając (jeśli sos będzie zbyt gęsty dolać troszkę wody). Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Gdyby sos był kwaśny można dosłodzić łyżeczką ksylitolu.
Spaghetti: Cukinie umyć i za pomocą specjalnej obieraczki zrobić makaron. Następnie włożyć do zimnej wody lub przed podaniem wrzucić na 1 minutę do gorącej wody, a następnie odcedzić.
Na talerz wyłożyć cukiniowe spaghetti, polać sosem i ułożyć klopsiki.
Sos: Paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę (lub zetrzeć marchewkę na tarle). Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek, a następnie cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić paprykę i smażyć na średnim ogniu przez około 8 minut. Dodać pomidory lub passatę i gotować około 5 minut od czasu do czasu mieszając (jeśli sos będzie zbyt gęsty dolać troszkę wody). Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Gdyby sos był kwaśny można dosłodzić łyżeczką ksylitolu.
Spaghetti: Cukinie umyć i za pomocą specjalnej obieraczki zrobić makaron. Następnie włożyć do zimnej wody lub przed podaniem wrzucić na 1 minutę do gorącej wody, a następnie odcedzić.
Na talerz wyłożyć cukiniowe spaghetti, polać sosem i ułożyć klopsiki.
Książkę znam ale nie uzbierałam tylu naklejek aby ją dostać. Miałam tylko jedną :P Pomysł na makaron świetny - świetnie wygląda a w Twojej wersji jest zdrowszy niż tradycyjne bolognese ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe i pyszne danie :) Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnio bardzo często jest cukiniowe spaghetti :) Twoja wersja bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPalce lizać!
OdpowiedzUsuńZjadłabym to danie bez klopsików. Sos bardzo mi się podoba, a makaron z cukini w końcu muszè zrobić :D
OdpowiedzUsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę dobrze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
W ubiegłym roku robiłam bardzo podobne klopsiki z warzywnym spaghetti, tylko z dodatkiem selera i marchewki. Cukiniowy makaron to wybawienie, gdy trzeba mocno ucinać węglowodany. Przynajmniej cieszy oko :)
OdpowiedzUsuńAle super takie spaghetti :D Można jeść bez ograniczeń :D
OdpowiedzUsuńFajne danie, a cukiniowe spaghetti fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł na pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńdanie koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zaopatrzyć się w taką obieraczkę, suuper danie!!!
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności dzisiaj u ciebie :-)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym ze smakiem :) Tylko tak bardzo mi się nigdy nie chce turlać klopsów :P
OdpowiedzUsuńMusiało być pyszne 😊
OdpowiedzUsuńA tak się zastanawiałam czy ktoś w ogóle korzysta z tych przepisów lidlowskich :D Ja sama mam ich pełno, co kiedyś były te tygodnie amerykańskie itd. i ani razu nic nie zrobiłam. Ale dobrze, że z ksiażki korzystasz ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przeeepysznie!
Ojej, jak pysznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńKlopsiki przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSuper i fajnie, że mięsko z indyka :)
OdpowiedzUsuń