Kolejne słodkości z dodatkiem truskawek. Tym razem pyszna i nieco uzdrowiona tarta kokosowa z budyniem. Spód to kruche ciasto wykonane z pomieszania różnych mąk, można też użyć tylko jednej np. pełnoziarnistej lub orkiszowej. Druga warstwa to budyń kokosowy gotowany na mleku roślinnym, najlepsze będzie kokosowe. Budyń należy ugotować w mniejszej ilość mleka niż na opakowaniu, żeby był bardziej gęsty, ja dodałam też troszkę wiórków kokosowych, aby jeszcze bardziej go zagęścić, choć i tak konsystencja nie była taka jaką bym sobie życzyła i budyń przy krojeniu troszeczkę się rozjeżdżał (ale smak i tak wszystko nadrabiał ;) Na to położone są świeże truskawki, a wszystko przykryte śmietanką kokosową i posypane wiórkami.
Ciasto jest doskonałe, kremowa śmietanka rozpływa się w ustach, a truskawki dodają orzeźwiającej słodyczy. Idealne ciasto na niedziele, letnie imprezy albo po prostu do kawy. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia Smaku, ale w przepisie sporo pozmieniałam.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce.
Składniki:
Spód:
- 160 g mąki (u mnie mniej więcej po połowie pełnoziarnistej, orkiszowej i ryżowej)
- ok. 90 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki ksylitolu
- opakowanie budyniu śmietankowego (64 g)
- 500 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki ksylitolu
- około 400 g świeżych truskawek
- 2 puszki schłodzonego gęstego mleka kokosowego
- 4 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Na stolnicę wsypać mąkę, ksylitol, masło oraz jajko i wyrabiać. Utworzyć kulę, wsadzić do woreczka i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć na spód i boki formy na tartę (najlepiej wcześniej posmarować ją tłuszczem) i ponakłuwać widelcem. Podpiec przez 15 minut w 180ºC. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
Budyń ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka. U mnie było to 64 g proszku budyniowego i 500 ml mleka. Posłodzić ksylitolem, dodać około 1/3 szklanki wiórków kokosowych i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wylać na spód tarty.
Truskawki umyć, obrać i osuszyć. Przekroić na pół i ułożyć na budyniu.
Z puszki wyjąć śmietankę kokosową, dodać ksylitol zmielony na puder i miksować przez około minutę, aż do lekkiego ubicia. Wyłożyć na truskawki, wyrównać i posypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Budyń ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka. U mnie było to 64 g proszku budyniowego i 500 ml mleka. Posłodzić ksylitolem, dodać około 1/3 szklanki wiórków kokosowych i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wylać na spód tarty.
Truskawki umyć, obrać i osuszyć. Przekroić na pół i ułożyć na budyniu.
Z puszki wyjąć śmietankę kokosową, dodać ksylitol zmielony na puder i miksować przez około minutę, aż do lekkiego ubicia. Wyłożyć na truskawki, wyrównać i posypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Cudna!☺
OdpowiedzUsuńSuper, świetny pomysł na ulepszoną tartę :)
OdpowiedzUsuńwygląda po prostu obłędnie!
OdpowiedzUsuńZ każdym przepisem się rozwijasz i to widać. Każdy przepis, który prezentujesz, każda łakoć/potrawa coraz bardziej zachwyca. Ta tarta to mistrzostwo i zasługuje na miejsce w cukierniach a także restauracjach :) Brawo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :) Bardzo mi miło :)
UsuńA mi miło, ze Tobie jest miło :) Na prawde rozwijasz się tak jak ten blog :)
Usuńtarta wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPołączenie kokosu i truskawek na pewno jest wyśmienite :) Poproszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, a ciacho prezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna ta tarta, aż się chce złapać za łyżeczkę i wcinać :D
OdpowiedzUsuńO taką to bym sobie zjadła :-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. Uwielbiam połączenie truskawek i kokosu.
OdpowiedzUsuńCudo! Na pewno pyszna :)
OdpowiedzUsuńapetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co ma truskawki, a ta tarta prezentuje się przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥
Moja Droga, jak ta tarta apetycznie wygląda! Pychaa!!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pięknie. Sezon na truskawki w pełni, więc może i ja upichcę jakiś truskawkowy deser ;)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda całościowo i każda warstwa na pewno smakuje wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńo! Muszę wykorzystać ten przepis
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda jak słodki obłoczek <3
OdpowiedzUsuńAleż obłędne ciasto :)
OdpowiedzUsuńO mamom!:) Daj kawałek!:]
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńhttp://vienatrenuje.blogspot.com/
Musi obłędnie smakować.
OdpowiedzUsuńKokos + truskawki - najlepsze połączenie, pychota! :)
OdpowiedzUsuń