Ostatnio na blogu słodko i truskawkowo i dziś znów przepis na kolejny deser ;) Tym razem przedstawiam doskonałe ciasto z mnóstwem truskawek, galaretką i budyniem jaglanym.
Ten torcik to mój mały eksperyment. Bardzo lubię popularne ciasta z truskawkami i budyniem lub bitą śmietaną, ale tym razem postanowiłam zrobić ciasto nieco uzdrowione i bez nabiału. Świetną alternatywą okazał się budyń jaglany w połączeniu z gęstym mlekiem kokosowym. Pierwszy raz robiłam też bezglutenowy biszkopt z mąki ryżowej i ziemniaczanej i jestem nim zachwycona, wyszedł idealny - lekki i puszysty. Góra to już tradycyjnie i bez zmian - mnóstwo dużych, czerwonych i słodkich truskawek oraz orzeźwiająca galaretka. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na letni deser nie tylko dla osób, które nie spożywają nabiału czy glutenu. Pycha!
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki ksylitolu
- 8 łyżek mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody lub mleka roślinnego
- 1 puszka gęstego mleka kokosowego (trzymanego w lodówce)*
- 1 szklanka ksylitolu
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny
- ok. 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Spód: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.** Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana ma wyjść sztywna i gęsta. Następnie dodawać po 1 żółtku, po każdym delikatnie ubijając. Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka.
Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odłożyć do ostudzenia.
Budyń jaglany: Kaszę uprażyć na suchej patelni, a następnie przelać raz gorącą a raz zimną wodą. Przełożyć do garnuszka i zalać 2 szklankami mleka roślinnego lub wody. Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż kasza wchłonie płyn. Masę przestudzić i zmiksować. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i ostudzić. Z puszki mleka kokosowego wyjąć śmietankę (tylko górną warstwę) i ubić mikserem przez kilka minut. Przełożyć do kaszy, dodać ksylitol i ziarenka wanilii i ponownie zmiksować na kremową masę. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Masę wylać na ostudzony biszkopt. Do masy powtykać część truskawek (można je pokroić na mniejsze kawałki), resztę rozłożyć na wierzchu. Całość zalać przestudzoną tężejącą galaretką.
*Mleko musi stać w lodówce co najmniej 24 godziny, a najlepiej kilka dni.
**Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm i wyszło dość wysokie - żeby zmieścić galaretkę i truskawki musiałam je powiększyć za pomocą folii aluminiowej, którą owinęłam dookoła zanim wylałam galaretkę. Można zrobić tak samo lub użyć większej formy.
*Mleko musi stać w lodówce co najmniej 24 godziny, a najlepiej kilka dni.
**Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm i wyszło dość wysokie - żeby zmieścić galaretkę i truskawki musiałam je powiększyć za pomocą folii aluminiowej, którą owinęłam dookoła zanim wylałam galaretkę. Można zrobić tak samo lub użyć większej formy.
ale smakowity torcik, bardzo udany eksperyment :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i pewnie tak samo smakuje. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥
No i udany ten eksperyment - bardzo udany :) Wychodzą Ci te eksperymenty :D
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie 😀
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Proszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńOj kusi mnie, kusi ;D
OdpowiedzUsuńGdyby nie ta żelatyna to byłoby wegańsko.
OdpowiedzUsuńZawsze można zastąpić agarem ;)
UsuńBardzo często takim budyniem przekładamy ciasta :D Jest pycha :D
OdpowiedzUsuńRzeczywiście same pyszności :)
OdpowiedzUsuńOj jadłabym!
Wygląda wspaniale, szczególnie te soczyste truskawki w galaretce :)
OdpowiedzUsuńkrem jaglany bardzo lubię :) w ogóle kasza jaglana na słodko super się sprawdza :)
OdpowiedzUsuńNie jadam takich ciast, ale wizualnie wygląda przepysznie. Ten krem jaglany na pewno był przepyszny i pewnie wyszedłby z agarem ;)
OdpowiedzUsuńOjej uwielbiam! Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ależ apetyczne ciasto, aż trudno się oderwać od monitora :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadam podobne, tylko ze zwykłym budyniem. Pyszne :)
OdpowiedzUsuńNie pozostaje mi nic innego, jak wprosić się na kawę i kawałek ciasta. Wygląda baaardzooo smakowicie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńPyszności. Lubie kaszę jaglaną, bardzo ciekawy pomysł na krem. Poza tym taka ogromna ilość truskawek mniamm :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ☺
OdpowiedzUsuńWśród tych wszystkich serników ciasto z jaglanym budyniem to absolutny nr 1 :)
OdpowiedzUsuń