W najbliższych miesiącach na blogu będzie bardziej kolorowo i truskawkowo, w końcu zbliża się lato i sezon na świeże owoce. Dziś przepis na przepyszny chlebek bananowy z mnóstwem truskawek, wzbogacony o kokos i nasiona chia. Chlebek nie zawiera cukru, ani żadnych niezdrowych dodatków, nie ma też w nim wiele tłuszczu, a jeśli użyjemy mleka roślinnego to będzie też bez laktozy.
Chlebek jest wilgotny i bardzo pożywny. Świetnie nadaje się na śniadanie, czy przekąskę do pracy ale też np. na przyjęcie w gronie znajomych ;) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, a w letnią upalną pogodę najlepiej trzymać go w lodówce, choć na pewno nie poleży zbyt długo. Bardzo polecam.
Chlebek jest wilgotny i bardzo pożywny. Świetnie nadaje się na śniadanie, czy przekąskę do pracy ale też np. na przyjęcie w gronie znajomych ;) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, a w letnią upalną pogodę najlepiej trzymać go w lodówce, choć na pewno nie poleży zbyt długo. Bardzo polecam.
Inspiracja pochodzi z bloga Ambitious Kitchen.
- 1 i 3/4 mąki pełnoziarnistej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże dojrzałe banany
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżka ksylitolu lub miodu (opcjonalnie)
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka pokrojonych truskawek + kilka sztuk na wierzch
- 2 łyżki nasion chia
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 175ºC. Banany rozgnieść, dodać jajko, olej kokosowy, mleko, ksylitol/miód i wszystko wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól, wiórki kokosowe i nasiona chia. Przesypać do mokrych składników i wymieszać. Na koniec dodać pokrojone truskawki i bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem kokosowym. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek i całość posypać wiórkami kokosowymi. Piec przez około 50-60 minut.
Boskie połączenie smaków :) Chlebek idealny na śniadanie.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńNo takiego to jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNo takiego to jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPychotka ☺
OdpowiedzUsuńSmakowity :)
OdpowiedzUsuńOj truskawki....zjadłabym ale tak by porządnie się najeść a nie po 2-3 jak to znajduje w ogródku. Jednak jeszcze trochę i będę mogła się nimi delektować w pełni - na razie wcinam czereśnie :) Nie bedzie czereśni to może będą truskawki :D
OdpowiedzUsuńTaki chlebek z ich dodatkiem z pewnością świetnie smakuje - nic tylko pałaszować i zagryzać truskawkami :D
pyszny :) w sam raz na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńNa taki chlebek to ja bym się skusiła i nie trzeba by było mnie namawiać :) Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńwow, wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie! Jestem ciekawa jak smakuje. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥
Truskawek nigdy dość a już na pewno nie w takim ciachu <3
OdpowiedzUsuńCudowny chlebek, jak dla mnie to idealny do popołudniowej kawki, pycha!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebki bananowe :-)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńA ja dziś robiłam chlebek dyniowy z truskawkami i wiórkami kokosowymi :D
mniam!
OdpowiedzUsuńO, bananowego chlebka z truskawkami jeszcze nie jadłam, świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńNa bogato. Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mleka roślinnego może być zwierzęce? Jeśli tak podejmę próbę jutro :)
OdpowiedzUsuńMoże być ;) Udanych wypieków i smacznego :)
UsuńDzięki ;) a jaki jest to rozmiar keksówki?
UsuńSilikonowa o wymiarach 24x10 cm, ale można użyć większej :)
Usuń