sobota, 6 maja 2017

Roladka omletowa z awokado, łososiem wędzonym i szpinakiem

Omlet z awokado, łososiem wędzonym i szpinakiem

Omlet z takimi składnikami już kiedyś pojawił się na blogu. Bardzo go lubię i często robię, jednak tym razem postanowiłam trochę zmienić wykonanie i dodatki od razu połączyć z jajkami. Po usmażeniu posmarowałam go lekkim serkiem i zawinęłam tworząc mini roladkę, którą następnie pokroiłam. W takiej wersji fajnie prezentuje się na talerzu i przyznam, że też lepiej smakuje. Szpinak, łosoś i awokado jako nadzienie sprawdzają się świetnie (zwłaszcza łosoś dużo zyskuje). 
Omlet jest bezglutenowy, nie użyłam żadnej mąki, więc można go zjeść jako śniadanie białkowo - tłuszczowe. Wyszedł dość puchaty, pewnie dlatego, że jajka chwilkę ubijałam za pomocą elektrycznej trzepaczki. Polecam na śniadanie, obiad i kolacje :)

Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka
  • szczypta kurkumy
  • 30 g łososia wędzonego
  • 1/3 dojrzałego awokado
  • garść świeżego szpinaku
  • twarożek lub serek naturalny (u mnie Bieluch lekki)
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

Awokado pokroić w kostkę, łososia wędzonego na cienkie plasterki. Szpinak umyć, osuszyć i pokroić. W misce roztrzepać jajka (najlepiej za pomocą elektrycznej trzepaczki). Dodać kurkumę, sól, pieprz oraz awokado, łososia i szpinak (część można zostawić i po wylaniu masy położyć na wierzch). Wszystko delikatnie wymieszać. Patelnię rozgrzać i posmarować olejem kokosowym. Wlać masę jajeczną i smażyć pod przykryciem około 3 minuty, delikatnie przewrócić i jeszcze chwilkę smażyć. Wyłożyć na talerz, posmarować serkiem, zawinąć w roladkę i przekroić.


Omlet z awokado, łososiem wędzonym i szpinakiem

25 komentarzy:

  1. Jaka pyszna roladka :) Świetnie wygląda i bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdarza mi się robić podobny omlet jak gdzieś wyjeżdżam :) Polecam! Świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że się podobają :) Staram się, żeby wszystko wyglądało jak najbardziej apetycznie :D

      Usuń
    2. Najważniejsze by zdjęcie oddawało rzeczywisty wygląd potrawy/deseru :) Na brwonie i babcie sie nie zawiodłam :)

      Usuń
  4. Pięknie wygląda danie. Z chęcią wypróbuję przepis -:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ pyszne na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham awokado i łososia, moje smaki!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Awokado, łosoś i szpinak - dla mnie połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie i moje ulubione składniki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla miłośników omletów super opcja:)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam :) omlety robię w różnym wydaniu, raz wszystko daję razem, innym razem dodatki są oddzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki pyszny omlecik. Doskonała propozycja na weekendowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z tym łososiem to już w ogóle musi bosko smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie lubię ryb, ale łososia akurat wielbię! :)
    Nie jadłam nigdy awokado. Jestem ciekawa jak to wszystko smakuje razem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie pogardziłabym taką roladką w wersji bez łososia, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie śniadania, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...