wtorek, 2 maja 2017

Owsiany wegański chlebek bananowy

Wegański chlebek bananowy z orzechami

Chlebki bananowe to jedne z moich ulubionych zdrowych ciast. Szybkie do zrobienia i bez potrzeby użycia dużej ilości cukru i tłuszczu. No i można je robić w różnych wersjach i z ulubionymi dodatkami. Tym razem dzielę się przepisem na pyszny chlebek z chrupiącymi i bardzo zdrowymi orzechami włoskimi, który na dodatek jest wegański :) 
Idealny na śniadanie, ale także jako zdrowa przekąska lub ciasto, którym śmiało można przywitać gości. Bardzo polecam.

Składniki (forma 24 x 13 cm):
  • 3 duże dojrzałe banany 
  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego 
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego  
  • 1/4 szklanki ksylitolu 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • na wierzch: 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 

Wykonanie: 

Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Płatki owsiane zmielić w blenderze do konsystencji mąki (można użyć też gotowej mąki owsianej). W misce rozgnieść banany. Dodać olej, mleko, siemię lniane, ekstrakt, ksylitol i wszystko wymieszać. W osobnej misce wymieszać zmielone płatki owsiane, sól oraz proszek do pieczenia. Wrzucić suche składniki do mokrych i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do keksówki posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch położyć orzechy i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec 45-55 minut (do suchego patyczka i przyrumienienia orzechów). Przestudzić przez 30 minut na kratce. 

Wegański chlebek bananowy z orzechami

Wegański chlebek bananowy z orzechami

26 komentarzy:

  1. Chciałabym potrafić robić takie cuda! Chlebek wygląda przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny, świetny na śniadanie na trawie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowy i pyszny chlebek, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciągle natrafiam na przepisy na chlebki bananowe, a jeszcze nigdy ich nie robiłam. Chętnie wypróbuję Twój przepis bo ciasto wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię chlebek bananowy, ale jadałam go zawsze w klasycznej wersji i ewentualnie z bakaliami. Twój wygląda i na pewno smakuje super, a do tego zdrowszy :)

    Przeniosłam bloga i może Ci się nie wyświetlać na liście, adresik pozostał bez zmian.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kupiłaś mnie tymi orzechami włoskimi :D
    Wygląda jak kruszonka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. No widzę, że kolejne cudo wyszło spod twojej ręki, te orzechy są bardzo apetyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż ślinka cieknie na jego widok! Musi być pyszny z tymi orzeszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdyby nie to ,że z powyższych składników mam tylko sól i proszek do pieczenia ...upiekłabym od razu.Cudny.

    OdpowiedzUsuń
  10. Twój chlebek wygląda cudownie -:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny ! Uwielbiam wszystkie wypieki z dodatkiem bananów... Lubię tę wilgoć w cieście, którą one zapewniają:) Super przepis...

    OdpowiedzUsuń
  12. do chlebków bananowych mam po prostu słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam chlebki bananowe, a Twój wygląda pysznie, zdrowo i bardzo treściwie - i chyba taki właśnie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale smakowicie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniały chlebek, pożeram wzrokiem : )

    OdpowiedzUsuń
  16. O Matko! Jaki ten chleb musi być pyszny. Ja bym od razu cały bochen wrbała ;) pozdrawiam, Olga

    OdpowiedzUsuń
  17. Z włoskimi też pycha, choć my najczęściej robimy z laskowymi :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Chlebek? Wygląda zupełnie jak ciasto. Pyszne ciasto, rzecz jasna. Został kawałek dla mnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To takie 2 w 1 :D Pyszny był i szybko zniknął ;)

      Usuń
  19. Wygląda obłędnie :), u mnie dzisiaj ciasto owsiane z wiśniami :).

    OdpowiedzUsuń
  20. Przecudowny ;) moje smaki ;) ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dlaczego mój chlebek nie chce się upiec już ponad godz w piekarniku i ciągle surowe. Szkoda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy po pieczeniu przez godzinę w 180 stopniach chlebek był surowy tzn. ciasto było płynne i się rozpadało? Chlebki bananowe zazwyczaj są bardzo wilgotne i np. po wsadzeniu patyczka do ciepłego ciasta może nie być on całkiem suchy.
      Nie wiem jaka może być przyczyna, że ciasto po takim czasie nadal jest surowe :/

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...