Chlebki bananowe to jedne z moich ulubionych zdrowych ciast. Szybkie do zrobienia i bez potrzeby użycia dużej ilości cukru i tłuszczu. No i można je robić w różnych wersjach i z ulubionymi dodatkami. Tym razem dzielę się przepisem na pyszny chlebek z chrupiącymi i bardzo zdrowymi orzechami włoskimi, który na dodatek jest wegański :)
Idealny na śniadanie, ale także jako zdrowa przekąska lub ciasto, którym śmiało można przywitać gości. Bardzo polecam.
Składniki (forma 24 x 13 cm):- 3 duże dojrzałe banany
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
- 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- na wierzch: 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Płatki owsiane zmielić w blenderze do konsystencji mąki (można użyć też gotowej mąki owsianej). W misce rozgnieść banany. Dodać olej, mleko, siemię lniane, ekstrakt, ksylitol i wszystko wymieszać. W osobnej misce wymieszać zmielone płatki owsiane, sól oraz proszek do pieczenia. Wrzucić suche składniki do mokrych i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do keksówki posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch położyć orzechy i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec 45-55 minut (do suchego patyczka i przyrumienienia orzechów). Przestudzić przez 30 minut na kratce.
Płatki owsiane zmielić w blenderze do konsystencji mąki (można użyć też gotowej mąki owsianej). W misce rozgnieść banany. Dodać olej, mleko, siemię lniane, ekstrakt, ksylitol i wszystko wymieszać. W osobnej misce wymieszać zmielone płatki owsiane, sól oraz proszek do pieczenia. Wrzucić suche składniki do mokrych i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do keksówki posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch położyć orzechy i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec 45-55 minut (do suchego patyczka i przyrumienienia orzechów). Przestudzić przez 30 minut na kratce.
Chciałabym potrafić robić takie cuda! Chlebek wygląda przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńcudowny, świetny na śniadanie na trawie:)
OdpowiedzUsuńZdrowy i pyszny chlebek, mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńCiągle natrafiam na przepisy na chlebki bananowe, a jeszcze nigdy ich nie robiłam. Chętnie wypróbuję Twój przepis bo ciasto wygląda super.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chlebek bananowy, ale jadałam go zawsze w klasycznej wersji i ewentualnie z bakaliami. Twój wygląda i na pewno smakuje super, a do tego zdrowszy :)
OdpowiedzUsuńPrzeniosłam bloga i może Ci się nie wyświetlać na liście, adresik pozostał bez zmian.
Kupiłaś mnie tymi orzechami włoskimi :D
OdpowiedzUsuńWygląda jak kruszonka :D
No widzę, że kolejne cudo wyszło spod twojej ręki, te orzechy są bardzo apetyczne ;)
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada :-)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na jego widok! Musi być pyszny z tymi orzeszkami :)
OdpowiedzUsuńGdyby nie to ,że z powyższych składników mam tylko sól i proszek do pieczenia ...upiekłabym od razu.Cudny.
OdpowiedzUsuńTwój chlebek wygląda cudownie -:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny ! Uwielbiam wszystkie wypieki z dodatkiem bananów... Lubię tę wilgoć w cieście, którą one zapewniają:) Super przepis...
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńdo chlebków bananowych mam po prostu słabość :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebki bananowe, a Twój wygląda pysznie, zdrowo i bardzo treściwie - i chyba taki właśnie jest :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńwspaniały chlebek, pożeram wzrokiem : )
OdpowiedzUsuńO Matko! Jaki ten chleb musi być pyszny. Ja bym od razu cały bochen wrbała ;) pozdrawiam, Olga
OdpowiedzUsuńZ włoskimi też pycha, choć my najczęściej robimy z laskowymi :D
OdpowiedzUsuńChlebek? Wygląda zupełnie jak ciasto. Pyszne ciasto, rzecz jasna. Został kawałek dla mnie?
OdpowiedzUsuńTo takie 2 w 1 :D Pyszny był i szybko zniknął ;)
UsuńWygląda obłędnie :), u mnie dzisiaj ciasto owsiane z wiśniami :).
OdpowiedzUsuńPrzecudowny ;) moje smaki ;) ;)
OdpowiedzUsuńDlaczego mój chlebek nie chce się upiec już ponad godz w piekarniku i ciągle surowe. Szkoda.
OdpowiedzUsuńCzy po pieczeniu przez godzinę w 180 stopniach chlebek był surowy tzn. ciasto było płynne i się rozpadało? Chlebki bananowe zazwyczaj są bardzo wilgotne i np. po wsadzeniu patyczka do ciepłego ciasta może nie być on całkiem suchy.
UsuńNie wiem jaka może być przyczyna, że ciasto po takim czasie nadal jest surowe :/