piątek, 19 maja 2017

Budyń jaglany waniliowo - owocowy

Budyń jaglany

Świetny budyń jaglany w dwóch smakach i kolorach. Pierwsza warstwa to kasza jaglana z dodatkiem wanilii, a druga to orzeźwiający mix owoców leśnych. Taki słoiczek świetnie sprawdzi się na śniadanie albo szybki, ale bardzo pożywny i zdorwy deser. Do górnej warstwy można użyć dowolnych, ulubionych owoców. Ze świeżymi z pewnością będzie smakować jeszcze lepiej :) 

Składniki (2 porcje):

Warstwa waniliowa:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka (u mnie roślinne)
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzika
Warstwa owocowa:
  • 1/2 szklanki mrożonych lub świeżych owoców (u mnie mieszanka owoców leśnych )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżki miodu*

Wykonanie:

Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni. Następnie przelać raz wrząca a raz zimną wodą. Przesypać kaszę do rondelka, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Odstawić do przestygnięcia. Przełożyć do blendera, dodać miód oraz wanilię i miksować aż do uzyskania kremowej masy. Przełożyć do słoiczków do połowy wysokości. Do pozostałego budyniu dołożyć owoce (lekko rozmrożone), miód i sok z cytryny. Ponownie miksować do gładkości. Wylać na warstwę waniliową. 


*Masę można próbować w trakcie miksowania i w razie potrzeby dodać więcej miodu.


Budyń jaglany

Budyń jaglany

19 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ten budyń, no i te owoce leśne... bajka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako, że zazwyczaj wszystko jem warstwami, podoba mi się taki podział deseru, a także kolejność ułożenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny deserek, a kolory mnie powaliły, cudo!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tez ostatnio robiłam choć nie taki fit ;) ale budyń z kaszy jaglanej jest bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  5. Od razu poprosiłabym o podwójną owocową warstwę tylko bez dodatku miodu. Ot taka moja "fanaberia" :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne :) namawiam na dodanie tego przepisu do mojej akcji, jeśli masz ochotę dopisać kilka słów o pszczołach.
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/miodowa-akcja-na-pomoc-pszczolom#fndtn-panel-aktualne
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Według tradycyjnego mniemania budyń to mąką zmieszana i ugotowana z mlekiem. I tak bym zmieliła kaszę na puch, a potem ugotowała zgodnie z ,,oryginalną wersją". Tak czy siak, Twój deser wygląda naprawdę apetycznie i nie pogardziłabym taką szklaneczką. Szczególnie z tym owocowym akcentem. <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Obie warstwy robimy bardzo często ale nigdy ich razem nie łączyłyśmy :) To musi być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Często robię podobny, tylko ze do gotującej się wody z mlekiem dodaje trochę masła orzechowego a do gotowej masy banana. Też pyszne ❤

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejny apetyczny deser w Twoim wydaniu. Musiał być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przypominamy, że u nas do jutra trwa konkurs :) Wystarczy podesłać zdjęcie dania/deseru, który świetnie smakowałby z waflami Siejeje :) Będzie nam miło jeśli weźmiesz udział :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za propozycję i pamięć tylko nie wiem, czy do jutra zdołam coś dobrego wymyślić ;)

      Usuń
  12. bardzo lubię to połączenie słodkiego budyniu jaglanego z owocami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...