sobota, 11 marca 2017

Muffinki z jabłkiem i orzechową kruszonką

Zdrowe muffinki z jabłkiem


Po prostu doskonałe. Naprawdę jedne z najlepszych fit muffinek jakie jadłam. Zapewniam, że nie można się od nich oderwać. Połączenie jabłek z przyprawą do piernika i orzechowo-kokosową kruszonką jest po prostu perfekcyjne. Muffinki zniknęły w jeden dzień. 
Do tych muffinek najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie. Polecam sprawdzić stronę sklepu internetowego Agnex, gdzie na hasło ZDROWE-BAKALIE można otrzymać rabat.
Muffinki oczywiście bez cukru, z aromatycznymi przyprawami i niewielką ilością tłuszczu.
Zdrowe, pyszne, idealne ;) 

Składniki (14 muffinek):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki ksylitolu 
  • 1 duże jabłko 
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 
  • 2 garście posiekanych orzechów włoskich 
  • 1 jajko 
  • ¾ szklanki mleka 
Kruszonka:
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1/3 szklanki płatków owsianych 
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Jabłko pokroić w kostkę. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. W drugiej połączyć jajko, roztopiony olej, mleko i ksylitol. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia. Dodać pokrojone jabłko oraz orzechy i delikatnie wymieszać. 
Kruszonka: Orzechy i płatki owsiane wrzucić do blendera i zmiksować przez chwilkę do lekkiego pokruszenia*. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Wlać olej oraz miód i uformować kruszonkę. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek na muffinki (najlepiej silikonowe). Na to wsypać łyżkę kruszonki. Piec 20-25 minut.

*Orzechy można pokroić ręcznie, a zamiast zwykłych płatków owsianych można użyć błyskawicznych, które są drobniejsze.


Zdrowe muffinki z jabłkiem

Zdrowe muffinki z jabłkiem


25 komentarzy:

  1. Ta kruszonka..... Mmmm zjadłabym z muffinką:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! A muffinki wyglądają przeapetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie słodkości uwielbiam. :-) Pyszne muffinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędne!!! Świetny i zdrowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie, porywam jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisane !:) napewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale apetycznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają na chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się taka bogata kruszona, zresztą całość na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis, zresztą jak większość u ciebie :) zapisany w "zeszycie" do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta kruszonka to już w ogóle miazga :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie i smacznie wyglądają 😁

    OdpowiedzUsuń
  13. Wglądają przepysznie! :) zjadłabym ze dwie, no może trzy :)

    PS w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj, dawno nie piekłam muffinów, cudna Ci ta kruszonka wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  15. Można zastąpić mąkę owsiane jakąś inną ?np gryczana ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gryczaną rzadko mam do czynienia, ale myślę, że można. Dobrze powinna sprawdzić się też orkiszowa :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...