W końcu kolejna propozycja obiadowa. Choć zima zbliża się
wielkimi krokami, a za oknem już można dopatrzeć się pierwszego śniegu, to u
mnie na talerzu króluje prawdziwie wiosenna i kolorowa sałatka z mnóstwem
przepysznych warzyw. Łosoś
pieczony jest w pysznej marynacie wykonanej z sosu sojowego i soku z
cytryny. Do tego pełen zdrowia brązowy ryż.
Bardzo smaczna i pełnowartościowa propozycja na obiad, którym naprawdę można się najeść.
Składniki (2 porcje):
- ok. 300 g filetu z łososia
- 100 g ryżu brązowego lub pełnoziarnistego
- marynata do łososia: 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny
Sałatka:
- pół opakowania roszponki
- pół czerwonej papryki
- kilka pomidorków koktajlowych
- mała puszka kukurydzy konserwowej z czerwoną fasolką
- 1/2 awokado
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Filet z łososia przekroić na dwie równe części, które
następnie umyć i osuszyć. Przygotować marynatę: połączyć 4 łyżki sosu sojowego
z 4 łyżkami soku z cytryny. Łososia
umieścić w małym naczyniu żaroodpornym i polać przygotowanym sosem. Wsadzić do
lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 190ºC . Wsadzić łososia i piec około 20 minut.* Ryż ugotować. W międzyczasie przygotować sałatkę: roszponkę umyć i osuszyć, wrzucić do miski. Awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do miski z roszponką, dodać awokado
i małą puszkę kukurydzy z czerwoną fasolką.
Przyprawy połączyć z oliwą i polać po sałatce. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na
talerz i podawać.
*Jeżeli pieczemy łososia ze skórą to najlepiej zrobić kładąc go tą częścią do góry. Po upieczeniu skórka bardzo ładnie odchodzi.
Mniam, takie obiadki lubię :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń