piątek, 18 listopada 2016

Omlet z łososiem wędzonym, awokado i rukolą

Omlet z warzywami i łososiem wędzonym

Przepyszna i lekka propozycja śniadaniowa.
 Omlet z dodatkiem łososia wędzonego w połączeniu ze świeżą rukolą i awokado nie tylko smakuję wyśmienicie, ale jest też bardzo zdrowy. Omleta można doprawić ulubionymi przyprawami, u mnie była to bazylia i oregano, ale na pewno świetnie sprawdzą się inne przyprawy czy świeże zioła. 
 Prawdziwe energetyczne fit śniadanie i świetna alternatywa dla zwykłych kanapek.

Składniki (2 porcje):
  • 2 jajka
  • ok. 50 g łososia wędzonego
  • 4 garście rukoli
  • pół czerwonej papryki
  • 1/3 awokado
  • pół opakowania Bielucha lub innego lekkiego serka
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy (bazylia, oregano)
Wykonanie:

Awokado i paprykę pokroić w cienkie plasterki. Jajka energicznie roztrzepać, najlepiej za pomocą trzepaczki. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Patelnię rozgrzać i posmarować olejem kokosowym. Na patelnię wylać połowę masy jajecznej i równomiernie rozprowadzić, smażyć pod przykryciem około 2-3 minuty, delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez pół minuty. Zdjąć, ponownie posmarować olejem i wlać pozostałą masę. Omlety posmarować serkiem, położyć łososia, rukolę oraz plasterki papryki i awokado. Dokładnie zawinąć i przekroić na pół. 

Omlet z warzywami i łososiem wędzonym

Omlet z warzywami i łososiem wędzonym

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...